França

Activistes tapen amb ciment els forats dels camps de golf, que continuen regant tot i la sequera

França demana a la població evitar l'ús no essencial de l'aigua, però aquestes instal·lacions són una excepció

ARA
2 min
Dos joves cobreixen amb ciment un forat de golf

BarcelonaDavant el període de sequera i d'onada de calor que travessa gran part de França, les autoritats han demanat a la població evitar l'ús no essencial de l'aigua. Les restriccions aplicades a 93 dels 96 departaments inclouen no utilitzar l'aigua per rentar vehicles, regar jardins, però no regulen, per exemple, el regadiu dels camps de golf. Això ha indignat activistes pel clima de tot el país, i el grup Extinction Rebellion, present en diverses ciutats del territori, no ha dubtat a mobilitzar-se.

Dijous passat l'organització va publicar diverses imatges a Twitter de com alguns dels seus membres omplien amb ciment els forats dels camps de golf pròxims a la ciutat de Tolosa, al sud del país. En senyal de protesta per les exempcions de les restriccions d'aigua a aquestes instal·lacions, hi van col·locar una pancarta que deia: "Aquest forat està consumint 277.000 litres d'aigua. Nosaltres bevem tant? #StopGolf".

"Per denunciar la monopolització de l'aigua per part d'una indústria destinada als més privilegiats, hem sabotejat els camps de golf de Vieille-Toulouse i Blagnac omplint els seus forats amb ciment", va anunciar el col·lectiu. "És indignant com mentre travessem un episodi de sequera a tot el país, s'autoritza el reg en aquests terrenys luxosos", recriminen a les xarxes socials.

El mateix grup va reivindicar també una altra "operació" en dos camps de golf de la ciutat Llemotges durant la matinada de dissabte a diumenge. Aquest cop, els activistes van plantar matolls secs dins els forats, reivindicant que "és més coherent conservar l'aigua per cultivar verdures que per cultivar gespa".

Mesures i indignació

En un comunicat, l'entitat exigeix aturar el reg de camps de golf que estiguin lligats a les restriccions, el cessament de les exempcions per a l'autorització d'aigua de camps de golf i un control real, amb informes periòdics, de les extraccions d'aigua dels camps de golf. "Per regar un camp de golf de 18 forats s'utilitzen cada dia 5.000 metres cúbics d'aigua, cosa que equival al consum diari de 12.000 persones", recorda l'entitat.

Que els camps de golf puguin continuar fent servir aigua per al seu regadiu ha provocat indignació tant entre els col·lectius d'activistes com a les xarxes socials. I és que fins a 100 pobles francesos s'han quedat sense aigua potable a causa de l'onada de calor que travessa el país. Des de les instal·lacions, en canvi, asseguren que l'aigua és imprescindible per al seu manteniment. "Un camp de golf sense un bon regadiu és com una pista de gel sense gel. El nostre sector dona feina a més de 15.000 persones a tot el país", assegurava el director de la Federació Francesa de Golf, Gérard Rougier, a France Info.

Tot i que les restriccions d'ús d'aigua s'han decretat a escala nacional, són els funcionaris regionals qui decideixen sota quin criteri les apliquen. Fins ara, només una zona, Ille i Vilaine, a l'oest de França, ha prohibit utilitzar els regs dels camps de golf.

stats