CIBERACTIVISME
Internacional 07/02/2013

Un activista xinès combat per destapar la corrupció al règim

Andrew Jacobs
2 min
Un activista xinès combat per destapar la corrupció al règim

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍN.Amb els seus cinc telèfons mòbils sonant constantment, no és fàcil aquests dies parlar amb Zhu Ruifeng, un ciutadà periodista que fa campanya contra la corrupció i provoca calfreds entre la burocràcia xinesa. La seva fama es va disparar quan fa un temps va penjar a internet un vídeo gravat amb càmera oculta en què es veia un alt càrrec a la municipalitat de Chongqing amb una prostituta pagada per un tercer que volia obtenir un tracte de favor. L'home retratat va ser destituït i Zhu va guanyar un milió de seguidors a internet.

"Això va ser només el principi", assegura Zhu, que té en cartera sis vídeos sexuals més que posaran en evidència altres dirigents corruptes. "Això és una guerra -declara amb grandiloqüència- i encara que em torturin fins a la mort no revelaré les meves fonts".

Com era d'esperar, Zhu s'ha guanyat l'enemistat de més d'una persona. Fa poc cinc homes amb credencials de l'aparell de seguretat de l'estat es van plantar a casa seva. Abans d'obrir la porta, Zhu va trucar a periodistes estrangers, va enviar SMS als seus advocats i va enviar un SOS online als seus seguidors. Els agents van marxar només quan Zhu es va comprometre a anar l'endemà al matí a la comissaria per ser interrogat. Així ho va fer, i va aguantar durant set hores les preguntes dels funcionaris. "Els vaig reptar a tancar-me en una presó per veure quants premis pro drets humans i periodístics guanyava i es van quedar blancs", afirma orgullós.

És impossible verificar aquest episodi, però la seva arrogància i indignació són una mostra de la fúria popular pels casos de malversació i corrupció que es multipliquen en una Xina immersa en un dolç creixement econòmic. La seva batalla és també una prova de foc de fins a quin punt els nous líders xinesos estan compromesos de debò per acabar amb aquestes pràctiques il·lícites -i si estan disposats a tolerar un popular combatent com Zhu.

Com que no té cap acreditació oficial de periodista, Zhu se situa en una zona grisa de legalitat i és justament això el que explica el seu afany d'envoltar-se de periodistes i defensors de les llibertats, per rebaixar les probabilitats de desaparèixer silentment en el forat negre que és l'aparell de seguretat de l'estat.

"Aquí a la Xina és gairebé impossible que els ciutadans periodistes com ell se'n surtin a llarg termini", diu Zhan Jiang, expert en mitjans de comunicació de la Universitat d'Estudis Estrangers de Pequín.

Objectius coincidents

Vist des de fora, els objectius de Zhu coincideixen plenament amb els del nou líder del Partit Comunista Xinès, Xi Jinping, que serà president el mes que ve. Des que va assumir les regnes del partit, Xi ha atacat sistemàticament la corrupció i ha alertat que els funcionaris responsables d'aquestes pràctiques -tinguin el rang que tinguin- seran portats davant la justícia.

Zhu va començar el seu blog el 2006 i, des d'aleshores, confia en els que li subministren informacions. Fins ara ha assenyalat com a corruptes més de 100 dirigents comunistes. Ha estat amenaçat i apallissat més d'un cop i li han ofert grans sumes de diners per no exposar els seus descobriments. Però res no l'ha aturat.

stats