Internacional 07/06/2021

Almenys 40 persones moren en un doble accident de tren al Pakistan

La xarxa ferroviària és centenària i, amb inversions deficitàries, l'estat del manteniment és molt precari

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Personal d'emergències rescatant les víctimes de l'accident de tren al Pakistan

BarcelonaAlmenys 40 persones han mort i centenars han resultat ferides en un doble accident de tren aquest dilluns a primera hora del matí a Sind, al sud de Pakistan. Un primer tren de passatgers ha descarrilat, ha bolcat i ha caigut sobre unes vies. El segon tren, també de passatgers, ha xocat amb el primer. Als combois viatjaven unes 900 persones. Segons les autoritats, encara hi ha algunes persones atrapades a l'interior. Les tasques de rescat estan sent especialment complexes per la posició i el mal estat en què han quedat els vagons. Per bé que les causes del doble accident encara no s'han pogut determinar, el precari estat de manteniment de la xarxa, que té 165 anys, podria ser-ne la causa. Un equip d'enginyers militars s'ha traslladat a la zona per col·laborar en la retirada de les restes dels trens.

L'accident al districte de Ghotki ha tingut lloc quan el Millat Express, tren que provenia de Karachi, ha descarrilat i ha caigut sobre unes altres vies. El Sir Syed Express, procedent de Rawalpindi, ha xocat amb el primer i també ha bolcat. "El conductor ha intentat utilitzar els frens d'emergència, però la locomotora ha impactat contra els vagons que hi havia a la via", ha dit en un comunicat Pakistan Railways, la companyia estatal que gestiona la xarxa. "La via té problemes en diversos punts, els vagons són antics, alguns tenen més de 40 anys", ha declarat a Geo News TV el treballador ferroviari Khalid Latif. "He dit diverses vegades als dirigents que hi fessin alguna cosa", ha denunciat. Com ell, altres treballadors han reclamat a través dels mitjans locals una implicació directa del govern.

Els accidents augmenten però la inversió mai arriba

El 2005, al mateix districte, van morir unes 130 persones quan un tren de passatgers es va estavellar contra un altre en una estació i un tercer comboi va impactar contra la ferralla que en va quedar. Els accidents de tren són massa habituals al Pakistan. De fet, n'hi ha hagut un increment els últims anys. Entre el 2013 i el 2019, 150 persones n'han resultat víctimes, segons dades de diferents mitjans locals. Els més freqüents són descarrilaments i col·lisions als encreuaments no controlats per l'home.

Els ferrocarrils són un transport essencial, especialment entre els grups de població de renda mitjana i baixa. La importància queda demostrada perquè a vegades els vagons, sovint en mal estat, superen els límits establerts de capacitat.

El primer ministre, Imran Khan, ha dit a Twitter que està "profundament entristit pel terrible accident" i que ha ordenat una "investigació exhaustiva" sobre seguretat ferroviària. Els successius governs han intentat assegurar fons per renovar la centenària infraestructura. En aquest sentit, el suport financer de la Xina es considerava clau. El ministre d'Informació paquistanès, Fawad Chaudhry, ha admès els problemes derivats de la falta d'inversions: "Malauradament, durant molt de temps el nostre sistema ferroviari i altres departaments han estat privats del finançament que necessitaven. Com a resultat, som testimonis d'un deteriorament d'aquests departaments", ha conclòs.

stats