REFORMES PENDENTS
Internacional 11/03/2013

La Xina vol retallar burocràcia

Pequín assegura que aprimarà el govern per lluitar contra la corrupció

Edward Wong
2 min
Els delegats que assisteixen a la sessió plenària de l'assemblea popular xinesa  han d'escollir la nova cúpula del règim per als pròxims anys.

The New York Times / PequínLa Xina va anunciar ahir una reforma governamental i l'eliminació de dos ministeris per intentar rebaixar els nivells de burocràcia. Aquest pla suposa el setè intent de reestructuració de l'executiu en les últimes tres dècades, segons l'agència oficial Xinhua. Fonts de l'administració xinesa van concretar que el nombre de ministeris es reduirà de 27 a 25. Aquest projecte d'aprimament del govern intenta sobretot rebaixar la corrupció que atenalla la fèrria estructura del poder xinès.

La reforma es va presentar ahir durant la reunió anual de l'Assemblea Nacional del Poble, el braç legislatiu del règim, que aquests dies es reuneix a Pequín per aprovar les línies polítiques traçades pels líders del Partit Comunista xinès. De l'assemblea en sortiran també la setmana vinent els nomenaments de la cúpula per al pròxim decenni.

Un dels ministeris afectats per aquest pla governamental és el de Ferrocarrils, criticat des de fa temps per haver-se convertit en un cau de corrupció. El departament serà dividit en dos: la divisió comercial supervisada per la Corporació Ferroviària xinesa, i l'actual xarxa de ferrocarrils, que es gestionarà des del ministeri de Transport. El programa de canvis el va presentar Ma Kai, secretari general del Consell d'Estat, i arribava després d'un altre anunci considerat històric: la potència asiàtica ja havia avançat que obrirà el sector dels transports a la inversió privada a uns nivells sense precedents.

El ministeri de Ferrocarrils és en el punt de mira des de fa anys. El febrer de l'any passat el ministre Liu Zhijun va ser imputat per corrupció, acusat de quedar-se amb el 4% de tots els contractes que firmava. Mesos després el van expulsar del Partit Comunista i ara és a l'espera del judici formal. A més, el juliol del 2011 els ambiciosos plans del règim xinès de construir una xarxa d'alta velocitat de punta a punta del país també van quedar en entredit després d'un fatal accident d'un d'aquests trens prop de la ciutat oriental de Wenzhou.

La política del fill únic

L'altra remodelació anunciada ahir preveu fusionar el ministeri de Salut amb la Comissió Nacional de Població i Planificació Familiar. Aquesta comissió gestiona la política de fill únic imperant a la Xina, que alguns economistes ara qüestionen perquè la consideren una absurditat després de tots els canvis demogràfics que està vivint el país. La realitat és que la política del fill únic ha acabat suposant també un abús i una corrupció generalitzada a través de les oficines locals de planificació familiar -on encara s'imposen avortaments i esterilitzacions forçades-, a més de provocar un desequilibri brutal entre sexes arreu del país.

L'informe presentat ahir, però, assegurava que la Xina necessita seguir amb una baixa natalitat però necessita "millorar" la política que s'imposa.

Segons l'agència Xinhua també es vol actuar en un altre dels problemes urgents que afecta la reputació de la Xina els últims temps: la seguretat alimentària. L'administració estatal d'alimentació i farmàcia en sortirà reforçada i guanyarà poder per combatre la contaminació alimentària.

Fins i tot se simplificarà la censura, fusionant l'Administració General de Premsa i Publicacions i l'Administració de Ràdio, Cinema i Televisió.

El primer ministre sortint, Wen Jiabao, ja havia advertit en el seu discurs de comiat que era ben conscient de les "dificultats i problemes" que patien alguns departaments de govern. I entre aquests problemes ell mateix hi reconeixia la corrupció.

stats