EPIDÈMIA GLOBAL
Internacional 13/02/2020

La Xina reconeix un dràstic augment de les víctimes per l'epidèmia de coronavirus

Canvia els criteris mèdics per considerar que un pacient té la malaltia i ara xifra els infectats en 60.000 i no pas en 45.000

Dolors Rodríguez
4 min
Policies amb altaveus, al costat d'un canó de desinfecció a Guangzhou.

PequínLa Xina va elevar dijous la xifra de persones infectades pel coronavirus de 45.000 a més de 60.000. O sigui, va admetre 14.500 nous contagiats en un sol dia. Pequín ho va justificar dient que ha canviat els criteris mèdics per considerar si una persona té o no la malaltia. Encara que sigui difícil d’entendre com es pot diagnosticar de manera diferent enmig d’una epidèmia, les autoritats van argumentar que han actualitzat els criteris per comptabilitzar les víctimes causades pel Covid-19.

Fins ara només s’incloïen en l’estadística els casos de malalts confirmats amb proves de laboratori que analitzaven l’àcid nucleic. L’escassetat d’aquests kits de prova era precisament una de les queixes del personal mèdic i, per tant, una de les causes de la falta de confirmacions. A partir d’ara es comptabilitzen també els casos de “diagnòstics clínics”, o sigui, persones que tenen els símptomes tot i que encara no se’ls ha sotmès a una prova analítica. És a dir, que presentin problemes respiratoris i una tomografia computada que mostri lesions als pulmons. Queden encara fora de les estadístiques tots els afectats que no han arribat a ser atesos per falta de recursos als hospitals o que estan a l’espera que se’ls facin proves.

Sorprenentment, aquest canvi de criteri també afecta la xifra de defuncions pel brot. Ara també es considera una víctima mortal de l’epidèmia qualsevol malalt que en tingués els símptomes i morís abans que se’l pogués sotmetre a una prova de laboratori. Segons aquest nou còmput, el nombre de morts ja arribava als 1.370 en el moment de tancar aquesta edició, si bé dimecres era de 1.117. És a dir, en només 24 hores se n’han sumat 253.

L’OMS es mostra tranquil·la

Malgrat el ball de xifres, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es va mostrar tranquil·la ahir i va assegurar que l’escalada d’infectats i de morts no suposa un agreujament de la crisi sanitària, ja que els casos positius no augmenten dràsticament fora de la Xina. “Ara els metges a [la regió xinesa afectada de] Hubei poden considerar un pacient sospitós de tenir la malaltia com un cas confirmat sense necessitat d’un laboratori”, va dir el director executiu per a Emergències Sanitàries de l’organisme, Michael Ryan, informa l’agència Efe.

Molts dels nous casos comptabilitzats ara, en realitat, es remunten a “fa dies, setmanes, o fins i tot al principi de l’epidèmia”, va assenyalar el responsable de l’OMS, que va negar que hi hagi una onada de nous casos diaris. Al contrari, Ryan va vaticinar que increments tan alts com el d’ahir no tornaran a produir-se a curt termini. A més, tret del creuer Diamond Princess, bloquejat al Japó, els positius fora de la Xina estan controlats. Fins i tot els casos confirmats dins del territori xinès no indiquen “un significant canvi de la tendència del brot”, va insistir Ryan.

Ahir, però, precisament el Japó va confirmar la primera mort al seu territori per l’epidèmia. La nova informació projecta més dubtes sobre com les autoritats locals de Hubei -la província epicentre del brot- i, per extensió, el govern xinès estan gestionant la crisi. A més, el fet que de moment els nous criteris només s’apliquin a Hubei, i no a la resta de la Xina, encara crea més confusió sobre la situació real de l’epidèmia.

Des de fa temps es dubtava de les xifres d’afectats facilitades per les autoritats xineses. Un estudi publicat l’1 de febrer a la revista científica The Lancet ja calculava en 70.000 els possibles contagis a Wuhan. La London School of Hygiene and Tropical Medicine ampliava aquesta xifra a mig milió d’infectats. Les dades actuals deixen en paper mullat totes les previsions sobre si el brot ja estava controlat i si els nous casos es reduïen. A Wuhan es pot dir que la situació és desesperada.

Purga política

Les xarxes socials xineses i alguns mitjans com Caixin han recollit nombrosos testimonis de ciutadans de Wuhan que expliquen que no han aconseguit ser atesos en hospitals per falta de llits i s’han vist obligats a estar en quarantena a casa. Aquests malalts i els que moren a casa no són comptabilitzats com a víctimes del Covid-19. I tampoc apareixen a les estadístiques tots els que podrien haver mort abans que s’admetés la gravetat de l’epidèmia i es decretessin les mesures de quarantena el 23 de gener.

La Xina ha acompanyat les noves xifres amb una cascada de destitucions de quadres locals per mostrar que és el govern de Pequín qui es posa al capdavant de la gestió. El president Xi Jinping ha triat aliats fidels per substituir els destituïts. Són persones amb pes polític i amb llarga experiència en temes de seguretat, perquè Xi ha insistit que l’epidèmia posa en perill la pau social i el creixement de l’economia.

Jiang Chaoliang, secretari del partit a la província de Hubei, ha sigut la víctima política de més alt rang. Un home de confiança de Xi Jinping, Ying Yong, fins ara alcalde i vicepresident del partit a Xangai, el substitueix. També ha caigut el líder del partit a la ciutat de Wuhan, Ma Guoqiang, que va ser el més criticat pel seus intents de justificar-se en diverses entrevistes televisades. L’ha substituït Wang Zhonglin, secretari del partit a la capital de la província de Shandong. També han destituït els responsables de salut de la regió i un gran nombre de funcionaris de grau intermedi.

Per marcar perfil polític, s’ha posat al capdavant de l’organisme que supervisa la resposta al brot el subdirector de la Comissió Nacional de Sanitat, Wang Hesheng. El dia 8 també s’hi va sumar Chen Yixin, un home fort de l’aparell del govern. Chen és un dels delfins de Xi Jinping i secretari general de la poderosa Comissió Política Central i d’Afers Legals del Partit Comunista Xinès.

Fi de la quarantena per als repatriats

“Van arribar sans i se’n van sans”. Així resumia ahir la cap de medicina preventiva de l’hospital militar Gómez Ulla, María Vicenta García, la quarantena de 14 dies dels vint repatriats de Wuhan a Madrid a finals de gener. “Ens hem pogut acomiadar d’ells amb moltes abraçades i petons”, afegia la responsable d’infermeria, Pilar Cadena, per donar garanties que no hi havia cap risc. Tots ells van sortir ahir de la planta de l’hospital on han passat les últimes dues setmanes. Però, com va insistir a remarcar l’equip mèdic, en cap moment van donar positiu i, per tant, no se’ls ha considerat pacients. Des del ministeri de Sanitat insisteixen que a Espanya de moment no hi ha risc d’infectar-se perquè els dos casos positius han estat per contagi a l’estranger. Les pors estan “una mica fora del que és raonable”, alertava el director del Centre de Coordinació d’Emergències.

stats