RELACIONS BILATERALS

La Xina prohibeix atracar vaixells militars dels Estats Units a Hong Kong

El veto respon a les lleis aprovades per Washington en suport als pro democràcia

Els vaixells nord-americans tenen vetada l’escala a Hong Kong. Aquesta és la reacció de la Xina a l’aprovació per part dels Estats Units de les lleis de suport a les protestes pro democràcia de l’antiga colònia britànica. L'únic que fa la decisió és posar més llenya al foc a les malmeses relacions bilaterals entre les dues potències, que intenten buscar una solució a la guerra comercial que les enfronta des de fa més d’un any.

A més, el govern de Pequín ha anunciat sancions per a ONGs nord-americanes, com Human Rights Watch, de defensa dels drets humans, o Freedom House, entre d’altres. La portaveu del ministeri d’Afers Estrangers, Hua Chunying, ha responsabilitzat les entitats de “sembrar el caos” a Hong Kong al donar suport a “forces antixineses”. Malgrat l’anunci, l’executiu xinès no ha presentat cap prova de les acusacions ni tampoc ha explicat en què consistirà el càstig, tot i que el diari oficial Global Times ha apuntat que es podria negar l’entrada als investigadors i limitar la seva activitat a l’illa.

Els passos de Pequín responen directament al gest que la setmana passada va fer el president nord-americà, Donald Trump, en suport a les nombroses i multitudinàries protestes en contra del règim de Pequín. El dirigent va avalar dues lleis que permetran a Washington poder sancionar funcionaris xinesos que hagin vulnerat els drets dels manifestants.

No és la primera vegada que la Xina fa servir les autoritzacions per deixar atracar vaixells o aterrar avions militars nord-americans per mostrar el seu malestar amb els Estats Units. A l’agost ja va denegar l’entrada de dues naus. Amb la prohibició, la Xina envia el missatge que, malgrat les protestes, manté el poder i el control sobre Hong Kong, on en les recents  eleccions locals s’han imposat els candidats pro democràcia.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF