INFORME QUINQUENNAL
Internacional 19/03/2013

La Xina, entre els cinc màxims exportadors d'armes del món

Pequín reemplaça Londres i canvia un ordre intacte en 20 anys

C.r.s.
2 min

Barcelona.L'austeritat a Europa i un mercat xinès que creix envoltat dels principals compradors d'armes a nivell mundial han provocat el primer canvi d'ordre en dècades entre el rànquing dels màxims exportadors d'armament.

La Xina ha substituït el Regne Unit en la cinquena posició, seguint un pòdium que s'ha mantingut intacte. Els EUA segueixen encapçalant la llista (30% de les exportacions globals), seguits de Rússia (26%), Alemanya (7%) i França (6%).

En el seu informe corresponent al període 2008-2012, l'Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) va detallar ahir que el volum de les transferències armamentístiques internacionals va créixer un 17% en comparació amb el període 2003-2007.

"El creixement de la Xina es deu principalment a les adquisicions d'armes a gran escala per part del Pakistan", afirmava Paul Holton, director del programa de transferències d'armes del SIPRI, que en un comunicat va afegir que Pequín es consolida com un subministrador clau d'armes per a cada cop més països asiàtics. L'informe apunta que la segona economia mundial va veure's obligada fa uns anys a invertir en la seva indústria militar, després que Occident prohibís la venda d'armes a Pequín com a resposta a la massacre de Tiananmen el 1989. Els últims cinc anys, l'Àsia i Oceania han representat gairebé la meitat (47%) de les importacions d'armes. L'Índia s'emporta el 12% de les importacions globals, seguida de la Xina (6%), el Pakistan i Corea del Sud (5%) i Singapur (4%).

Mercat europeu tocat per la crisi

"Amb la crisi financera a Europa, la retirada de l'Iraq i la reducció de la presència a l'Afganistan, és probable que veiem que Europa intenta exportar un volum considerable d'equipament militar excedent", explicava Mark Bromley, investigador sènior del programa de transferències d'armes del SIPRI. Les dades de l'informe apunten a un descens dels lliuraments d'armes a països europeus (un 20%) entre els períodes del 2003-2007 i el 2008-2012. Aparentment, la situació econòmica al continent no ha provocat només que es comprin menys armes sinó que ha fet que molts països intentin exportar recursos militars comprats fa poc. Portugal, per exemple, busca compradors per a la seva nova flota de F-16 i Espanya intenta vendre Eurofighter TyPhoons acabats de comprar. Grècia, que entre el 2003 i el 2007 era el quart importador d'armes mundial, s'ha desplomat fins a la quinzena posició.

Els principals conflictes dels últims anys han modelat el mapa d'importacions i exportacions: Rússia és responsable del 71% de les exportacions a Síria dels últims cinc anys, i els estats del nord de l'Àfrica han augmentat un 350% les importacions entre el 2003 i el 2012. Les importacions subsaharianes van créixer un 5%, i el SIPRI ressegueix el rastre d'aquestes armes fins al conflicte de Mali.

stats