La Xina castiga amb presó la xiulada de l'himne a Hong Kong

Pequín amplia a l'excolònia britànica una llei davant de les protestes als estadis de futbol

El Parlament de la Xina ha estès formalment a Hong Kong una llei que prohibia la falta de respecte cap a l'himne nacional, així que, a partir d'ara, reaccionar amb xiulets o crits a la sintonia del patriòtic cant serà castigat penalment. Alguns aficionats al futbol de l'antiga colònia britànica han aprofitat recentment l'audició de l'himne xinès per xiular-lo durant les eliminatòries del Mundial emulant les protestes que han protagonitzat jugadors de futbol americà, un gest denunciat pel president nord-americà Donald Trump.

Al setembre, la Xina va aprovar una nova llei en què es fixava fins a 15 dies de detenció policial per als que xiulessin l'himne nacional, 'Marxa dels voluntaris', però dissabte els legisladors han ampliat el càstig fins a tres anys. 

Hong Kong és una antiga colònia britànica que va tornar a domini xinès el 1997 sota una fórmula anomenada "un país, dos sistemes" que promet a la ciutat un alt grau d'autonomia, incloent-hi un poder judicial independent. Però la pressió xinesa ha provocat tensions i protestes massives, que ha tingut el màxim punt en el naixement del moviment de desobediència civil del 2014, que va bloquejar el centre financer de la capital durant 79 dies per pressionar Pequín que permeti la plena democràcia.

La revolució disciplinada

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF