RETIRADA DE TROPES
Internacional 26/03/2013

Washington cedeix a Kabul el 'Guantánamo afganès'

Ara
2 min
Alliberament de presos ahir a Bagram coincidint amb l'acte de transferència de poders.

Barcelona.L'exèrcit nord-americà i el govern de Kabul van escenificar ahir un pas més cap a la retirada completa de les tropes aliades de l'Afganistan, prevista per al 2014. En un gest aplaçat múltiples vegades per falta d'acord entre les parts, Washington va transferir formalment la polèmica presó de Bagram -l'últim centre penitenciari en mans dels EUA al país- a les autoritats afganeses.

Situada a 60 quilòmetres al nord de la capital, la presó de Bagram s'havia convertit en els últims anys en el símbol de l'ocupació estrangera al país i en objecte de múltiples denúncies d'organitzacions de drets humans per la condició dels presos. Pels informes de tortures, detencions de menors d'edat, retenció sense càrrecs, proves ni judicis i humiliacions públiques, el centre penitenciari havia estat rebatejat com a Guantánamo afganès .

Tant l'OTAN com els Estats Units han desmentit sempre les acusacions, però una investigació de les autoritats afganeses del gener del 2012 va provar totes les acusacions i va ser el tret de sortida a una sèrie d'acusacions del president Hamid Karzai. L'últim objecte de controvèrsia entre l'administració Obama i el govern afganès era el destí dels presos més perillosos del recinte. Si bé des del març del 2012 els nord-americans hi han transferit més de 4.000 presoners, almenys 1.376 ja han estat alliberats per les autoritats locals. "Aquesta gent suposa una amenaça per als soldats afganesos i també per als civils -deia ahir un oficial nord-americà relacionat amb el tema-. Confiem que apliquin les mesures apropiades perquè els detinguts perillosos no tornin a suposar una amenaça".

Els aliats es reserven presoners

Washingon cedeix el control de Bagram però continuarà retenint un "petit nombre" de presoners afganesos "molt perillosos", com també 50 presoners estrangers. A canvi, si els soldats aliats detenen insurgents a l'Afganistan hauran de cedir-los en un màxim de 96 hores.

stats