Internacional 19/08/2013

La UE revisarà les seves relacions amb Egipte de manera urgent

Ambaixadors dels Vint-i-vuit tenen previst reunir-se aquest dilluns a Brussel·les per analitzar la situació i estudiar la possible convocatòria d'una reunió extraordinària dels ministres europeus d'Exteriors

Efe
2 min
El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el del Consell, Herman Van Rompuy, en roda de premsa aquest dijous a Brussel·les / ACN

El CaireLa Unió Europea (UE) ha anunciat que revisarà de manera urgent les relacions amb Egipte i prendrà mesures per impulsar el procés democràtic i posar fi a la violència al país, que considera injustificable i de la qual ha responsabilitzat principalment el govern interí i l'exèrcit.

"La violència i els assassinats d'aquests últims dies no es poden justificar ni tolerar. Els drets humans s'han de respectar. Els presoners polítics han de ser alliberats", han assenyalat en un comunicat conjunt els presidents del Consell, Herman van Rompuy, i de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

Ambaixadors dels Vint-i-vuit tenen previst reunir-se aquest dilluns a Brussel·les per analitzar la situació i estudiar la possible convocatòria d'una reunió extraordinària dels ministres europeus d'Exteriors.

"Les peticions de democràcia i llibertats fonamentals de la població egípcia no poden ser ignorades, i molt menys esborrades amb sang", han assenyalat Van Rompuy i Barroso.

Els dirigents europeus han demanat aquest diumenge la "màxima contenció" a totes les parts, però han subratllat "la particular responsabilitat de les autoritats interines i de l'exèrcit" a l'hora de posar fi als enfrontaments.

"Lamentem profundament que els esforços i les propostes internacionals per bastir ponts i establir un procés polític inclusiu, als quals la UE va contribuir activament, es deixessin de costat i es triés el camí de la confrontació", han assenyalat.

"No hi ha alternativa al diàleg. Totes les forces polítiques egípcies s'han de tornar a comprometre amb el futur democràtic del país i participar en un procés polític que porti a una ràpida celebració d'eleccions i l'establiment d'un govern civil", han afegit.

Van Rompuy i Barroso han recordat que aquest era el compromís de l'executiu interí quan va assumir el poder i van cridar l'exèrcit a "respectar i donar suport a aquest procés polític".

Des del derrocament del president Mohammed Mursi, el 3 de juliol –que la UE no va definir com un cop d'estat–Brussel·les ha mirat de mitjançar entre els diferents grups polítics per tal d'evitar la confrontació, en línia amb els esforços que va emprendre per ajudar el país després de la caiguda de Hosni Mubàrak el 2011.

"Egipte és un soci clau per a la Unió Europea. Compartim interès i responsabilitat en el manteniment de la pau en una regió estratègica", han recordat Van Rompuy i Barroso.

Per això, han insistit en la necessitat de prevenir una escalada més gran i han advertit de les "conseqüències impredictibles" que un empitjorament de la situació podria tenir per a Egipte i per a la regió.

La violència dels últims dies resulta "extremadament preocupant" per la UE, que ha demanat la "fi immediata" dels xocs i ha aprofitat per traslladar el seu condol a les famílies de les víctimes.

stats