CRISI POLÍTICA A ATENES
Internacional 10/05/2012

La UE pressiona Grècia davant el bloqueig polític

Grècia avança a marxes forçades cap a la repetició de les eleccions. El resultat de diumenge no permet formar cap coalició de govern. La UE s'impacienta i talla l'aixeta per forçar una sortida.

Cristina Mas
2 min
Alexis Tsipras, líder de Syriza, sortint del palau presidencial d'Atenes.

BARCELONA.Era un fracàs anunciat. Syriza, la coalició de l'esquerra alternativa que va quedar en segon lloc en les eleccions de diumenge, no podrà formar govern. El seu dirigent, Alexis Tsipras, va reconèixer ahir que no podia "fer realitat el somni d'un govern d'esquerres" antiausteritat. El Partit Comunista no va voler jugar, i els 52 diputats de Syriza no poden sumar una majoria amb Esquerra Democràtica, una escissió dels socialdemòcrates del Pasok enfrontada als seus plans d'austeritat.

L'encàrrec de formar govern es trasllada ara al Pasok, però difícilment ningú voldrà governar amb el partit que va negociar els dos plans de rescat i que ha aplicat les polítiques d'austeritat que han posat els grecs en peu de guerra. L'últim pas és la reunió del president, Kàrolos Papúlias, amb tots els partits electes per reclamar-los unitat nacional. Si no hi ha acord, es formarà un executiu provisional i es repetiran les eleccions, probablement el 17 de juny.

"No crec que hi hagi cap coalició de govern possible, tot apunta que haurem de tornar a les urnes", deia ahir Andreas Kalyvas, politòleg grec. "És la millor sortida per permetre el sorgiment de noves majories, després de l'esfondrament dels dos grans partits".

Syriza va obtenir el 16,7% dels vots (es va quedar a menys de dos punts de la primera força, els conservadors de Nova Democràcia) amb un programa que reclamava la renegociació dels acords de rescat per mantenir Grècia dins de l'euro. Tsipras va instar ahir els líders de Nova Democràcia, Andonis Samaràs, i del Pasok, Evànguelos Venizelos, a revocar el seu compromís escrit amb la troica sobre les mesures d'austeritat lligades al segon pla de rescat de Grècia. Al·legava que el resultat electoral les invalida.

Partida bloquejada

La reacció europea no es va fer esperar. Grècia havia de rebre ahir una partida de 5.200 milions d'euros d'un dels trams del pla de rescat. Però al vespre el fons de rescat de la zona euro va dir en un comunicat que d'aquesta partida mil milions podien "esperar fins al juny".

La gran pregunta és qui es beneficiarà de la repetició de les eleccions. "Si la UE continua pressionant, és molt possible que això acabi rellançant Tsipras a les urnes. Pot guanyar si és capaç de presentar un acord de l'esquerra, encara que no inclogui el Partit Comunista", opina Kalyvas. Al pol oposat hi haurà Samaràs, si és capaç d'unir les forces de centredreta.

stats