BREXIT
Misc 12/09/2019

La UE acusa Johnson de no moure fitxa per evitar un Brexit dur

L’Eurocambra aprovarà una resolució que responsabilitza el Regne Unit del no-acord

i
Júlia Manresa
3 min
Boris Johnson durant un acte públic ahir a Londres.

Brussel·lesBrussel·les mira cap a Londres amb estupor i preocupació. Des que Boris Johnson va arribar a Downing Street les veus de les institucions europees han fet silenci mentre asseguren que mantenen converses amb el Regne Unit per intentar desencallar l’acord del Brexit i no trobar-se davant l’abisme al qual Johnson està disposat a arribar el dia 31 d’octubre. Però aquest dijous, el president del Parlament Europeu, David Maria Sassoli, va donar un cop de puny sobre la taula després de parlar amb el negociador de la Comissió, Michel Barnier, i va acusar Londres de no fer res per evitar el Brexit sense acord. És un diàleg de sords, perquè mentrestant Johnson promet a l’opinió pública britànica que fa grans esforços per arribar al pacte.

Sassoli ho anunciava després que el negociador britànic David Frost s’hagi passejat durant dies pels passadissos de Brussel·les sense èxit, i al mateix temps que recordava que l’Eurocambra també hi té alguna cosa a dir, en tot plegat. La setmana que ve, va anunciar Sassoli, el Parlament Europeu aprovarà una resolució en què deixarà clar que en cas de Brexit abrupte tota la responsabilitat recaurà en el Regne Unit i que l’Eurocambra no està disposada a aprovar un acord sense el pla de contingència per a la frontera irlandesa. Cal recordar que, malgrat que tots els ulls estan posats en el Parlament de Westminster (que va tombar diverses vegades l’actual document d’acord), l’Eurocambra també ha de donar-hi l’últim vistiplau. Malgrat que no s’anticipa que el Parlament Europeu fos cap problema per facilitar una sortida ordenada, els eurodiputats també hi tenen a dir, en tot el procés.

La resolució, que s’aprovarà la setmana que ve en ple a Estrasburg, l’han impulsada els principals grups parlamentaris i després que els seus presidents es reunissin amb el negociador de Brussel·les, Michel Barnier. El francès els va traslladar poc optimisme després de dies de converses amb l’equip de Johnson. En el seu discurs va destacar que “no hi ha motius per ser optimistes” i pensar que hi pot haver un acord per al Brexit abans de la cimera de líders europeus, prevista per al 17 d’octubre, en què hi hauria una altra oportunitat per prorrogar una vegada més la sortida si es vol evitar el no-acord.

Brussel·les retreu a Londres que no s’hagin posat alternatives i comença a ressonar l’opció de tornar a l’opció del pla de contingència només a Irlanda del Nord. Però el discurs de Johnson de cara a la ciutadania britànica és completament oposat. Segons informa Quim Aranda des de Londres, el primer ministre britànic va continuar defensant que el seu govern fa tot el possible per aconseguir un acord. En un acte al Tàmesi en què va anunciar diverses inversions per a la construcció de fragates de guerra a unes drassanes de Fife (Escòcia), davant la premsa va dir: “Intentarem aconseguir un pacte. Estic molt esperançat que l’aconseguirem amb els nostres amics europeus el 17 o el 18 d’octubre. Estem treballant molt, he estat voltant per les capitals europees i crec que ja veig un esbós, un espai per a l’aterratge”. També va sortir a desmentir les acusacions implícites d’enganyar la reina que el veredicte del Tribunal d’Apel·lacions de la Cort de Sessions d’Escòcia li va atribuir, després de considerar “il·legal” la suspensió del Parlament. “De cap manera. L’Alt Tribunal d’Anglaterra està clarament d’acord amb nosaltres, però serà el Suprem qui haurà de decidir. Necessitem un Discurs de la Reina [el document en què cada any el govern presenta el seu programa legislatiu]”.

Però l’afirmació de Johnson que l’Alt Tribunal londinenc va estar d’acord amb el govern és fraudulenta. Els magistrats en cap moment es van plantejar si el primer ministre havia explicat o no la veritat sobre els motius reals de la suspensió del Parlament. Simplement va dir en el seu veredicte que no entrava en afers polítics.

stats