Misc 09/11/2020

La UE rep Biden amb 3.400 M€ d'aranzels a productes nord-americans

Nou capítol en la guerra comercial, que Europa espera resoldre amb la victòria demòcrata

i
Júlia Manresa Nogueras
3 min
Una de les terminals de contenidors del Port de Barcelona.

Brussel·lesEl president electe dels Estats Units, Joe Biden, hereta una relació trencada amb la Unió Europea que té la missió de redreçar. I mentre això no passa, la Unió ha aprovat aquest dilluns una nova tanda d'aranzels als productes nord-americans per valor de 3.400 milions d'euros. Es tracta del conflicte obert pels ajuts d'estat a Boeing, en una guerra comercial entre els EUA i la Unió que s'arrossega com un dels descosits del trumpisme per la qual ambdues economies apliquen aranzels a la importació de tota mena de productes, des de peces per a l’aviació fins a oli o begudes alcohòliques.

Els líders europeus van rebre Biden amb els braços oberts el dia de l'anunci dels resultats, esperançats de retrobar un vell amic i amb expectatives de refer ponts, també en l'àmbit comercial. Però una altra de les conseqüències del trumpisme ha sigut, en paraules de l'expresident de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que la Unió s'ha vist obligada a fer-se "adulta". Així cal entendre l'anunci de les sancions comercials: com un missatge a Biden perquè torni a la taula de negociació de la qual Trump es va aixecar, però que sigui conscient que la Unió ha après la lliçó i no abaixarà la guàrdia.

Des de la UE, s'està fent una aposta política perquè qualli el missatge que és necessària "sobirania estratègica" en termes de seguretat i defensa, però també des d'un punt de vista més ampli que inclou l'economia i la protecció de la indústria europea. D'aquí que la cancellera Angela Merkel hagi allargat aquest dilluns el braç a Biden per "cooperar" en matèries com el canvi climàtic però també hagi assegurat que Europa està disposada a "assumir més responsabilitats" en la seva relació amb els Estats Units. L'administració Obama ja retreia als països europeus la seva poca contribució a l'OTAN, per exemple.

Aquest dilluns els ministres europeus amb competències comercials s'han reunit telemàticament per abordar aquesta qüestió i just a l'inici de la trobada el vicepresident econòmic de la Comissió, Valdis Dombrovskis, ha anunciat que es tiren endavant les represàlies aplicant sancions comercials, és a dir aranzels, a productes nord-americans per valor de 3.400 milions d'euros. El comissari ha assegurat que està disposat a "retirar" els aranzels "en qualsevol moment, quan els Estats Units suspenguin els seus".

Així, de les paraules de Dombrovskis també se'n pot extreure que la voluntat última és deixar de prendre represàlies i aturar la guerra comercial: "Estem oberts a negociar una solució amb Washington per resoldre aquesta disputa comercial en el sector de l'aviació". Més clar ho ha afirmat la ministra espanyola d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en un comunicat: "L'aplicació d'aquestes mesures té com a objectiu principal convèncer els EUA perquè retornin a la negociació, i d'altra banda evitar una escalada en el conflicte comercial". Maroto creu que amb el resultat de les eleccions nord-americanes s'obre una "oportunitat" per reduir l'impacte de les mesures. De fet, els productes espanyols s'han vist afectats per aquesta guerra comercial, amb aranzels sobre l'oli, el vi i el formatge.

Tot i això, a falta de reprendre les converses amb el nou president dels Estats Units, les sancions aprovades per la Unió Europea començaran a aplicar-se a una llista de productes que es farà pública aquest dimarts i que queda dividida en quatre grans grups: aeronaus (44%), béns agrícoles (18%), productes agrícoles transformats (9%) i béns industrials (29%). En la llista preliminar, per exemple, hi havia videoconsoles, materials per construir avions o helicòpters, material esportiu i components per a fer motos o bicicletes.

L'Organització Mundial del Comerç (un organisme que també està a l'espera d'una empenta internacional per ser reforçat i renovat) va donar llum verda a la Unió Europea per imposar aranzels per un màxim de 3.400 milions d'euros a productes nord-americans. Però el conflicte és a les dues bandes. L'any passat el mateix àrbitre internacional va permetre que els Estats Units apliquessin aranzels a productes europeus per valor de 6.400 milions d'euros pels ajuts a Airbus.

LES CLAUS

  1. Per què estan en guerra comercial els EUA i la UE?

    Amb l’arribada de Trump a la Casa Blanca, els Estats Units van imposar aranzels a productes europeus com l'acer i l'alumini europeus, però també a Mèxic o la Xina. La Unió, però, va respondre-li amb la mateixa moneda i va denunciar aquestes polítiques a l’OMC.

    2. Què hi tenen a veure Boeing i Airbus en aquest conflicte?

    És una de les branques de les hostilitats que té a veure amb la competència entre els dos gegants aeronàutics. Els EUA sancionen Europa perquè considera que ajuda il·legalment Airbus i la UE fa el mateix davant el que considera ajuts d’esta a Boeing.

    3. Quins productes europeus pateixen aranzels nord-americans?

    Més enllà de l'alumini o l'acer, en el marc de les sancions per Airbus el govern nord-americà va aplicar aranzels a productes com ara el vi, l’oli, el formatge (que afecten també empreses catalanes), i també a peces per fabricar avions o helicòpters.

    4. És possible una resolució a aquest conflicte?

    Amb l’arribada de Biden a la Casa Blanca, la UE confia en trobar un interlocutor més predisposat a resoldre la situació i poder arribar a un acord per retirar els aranzels a ambdues bandes de l'Atlàntic. Però la postura del president electe

stats