Internacional 16/05/2018

Tusk a Trump: “Amb amics com aquest, qui necessita enemics?”

La UE farà “front comú” contra les amenaces econòmiques dels EUA

Esther Herrera
2 min
El cap del Consell Europeu, Donald Tusk, arriba a Sofia per a la cimera de caps d'estat de la UE amb els Balcans.

Brussel·lesLes històriques relacions transatlàntiques passen per un dels seus pitjors moments. La política exterior de falcó de Donald Trump posa en entredit la bona sintonia entre Washington i Brussel·les, especialment després de la sortida dels Estats Units de l’acord nuclear amb l’Iran. Quan el magnat nord-americà va aterrar a la Casa Blanca, la Unió Europea va intentar fer mans i mànigues per mantenir la bona relació, però les formes s’han anat perdent, i aquest dimecres el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha titllat de "capritxosa" l’actitud de l’administració nord-americana.

"Quan observem les últimes decisions del president Trump, algú es pot preguntar: amb amics així, qui necessita enemics?", ha dit Tusk, poc abans de començar la reunió de caps d’estat i de govern a Sofia. Un sopar que precedirà la cimera de demà dijous de la UE amb els països dels Balcans.

En la trobada, els líders europeus abordaran la sortida dels Estats Units de l’acord nuclear amb l’Iran. Tusk espera tenir un "front europeu comú" amb el suport de tots els països per confirmar a l’Iran que si es manté dins del pacte, els seus socis de la UE també s'hi mantindran.

Tusk ha avançat que demanarà a la Comissió Europea que estigui "preparada per actuar" si els interessos europeus es veuen afectats davant de les sancions que els Estats Units reimposaran a l’Iran. Es tracta de protegir empreses com Airbus i Siemens, presents al país persa. Brussel·les està tractant d’aplicar un reglament que es va idear per evitar que les empreses europees es veiessin afectades pel bloqueig nord-americà a Cuba.

Tot i així, Tusk no ha tancat la porta a abordar en el futur qüestions com el paper de l’Iran en les guerres al Iemen i Síria o el seu programa de míssils balístics, tal com demana Alemanya.

Les relacions comercials entre la UE i els EUA també estan sobre la taula. Tusk ha assegurat que "seguiran ferms" per exigir a Washington una exempció permanent dels aranzels a l’alumini i l’acer, una decisió que se sabrà d’aquí dues setmanes. "És absurd pensar que la UE pot ser una amenaça per als Estats Units. Hem de tornar a la realitat en aquesta discussió”, ha reclamat Tusk.

En aquest any i mig, els EUA han abandonat l’Acord pel Clima de París, el pacte nuclear amb l’Iran i han amenaçat d'imposar aranzels a l’acer i l’alumini als Vint-i-Vuit, sota l’argument de protegir "la seguretat" del país. Unes decisions que, en tots els casos, Brussel·les ha qualificat de "greus errors". Ara la UE vol tenir una resposta "conjunta" davant del que Tusk ha definit com un "nou fenomen: l’assertivitat capritxosa de l’administració nord-americana".

El polític polonès espera que es mantinguin "els llaços transatlàntics", però admet que "s’han acabat les il·lusions" i que la UE cada cop s’haurà de preparar més per a escenaris "en què hagi d’actuar sola".

Rajoy no serà a la cimera per boicot a Kosovo

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assistit aquest dimecres a la nit al sopar de caps d’estat i de govern de la UE a Sofia, però no serà present a la cimera de demà dijous a la mateixa capital de Bulgària, en què s’abordarà el futur de la regió dels Balcans, considerada clau per a la UE per evitar que s'aproximi a l’òrbita russa. Per primera vegada en 15 anys, tots els països de la regió, inclòs Kosovo –que es va independitzar el 2008–, es reuniran amb el club europeu.

Rajoy no hi serà perquè el govern no reconeix Kosovo com un estat. Tampoc Grècia, Eslovàquia, Romania i Xipre no reconeixen la seva independència, però els seus líders sí que seran a Sofia. Espanya estarà representada per l’ambaixador davant la UE Pablo García-Berdoy. Segons Rajoy, l’estat espanyol “és coherent” no assistint a la trobada, ja que l’estat sempre ha temut que una trobada així, tot i que sigui informal, representi un precedent per a les forces sobiranistes catalanes, tot i que fonts diplomàtiques ho neguen. Sèrbia, que tampoc accepta la declaració unilateral d’independència de Kosovo respecte del seu país, sí que hi participarà.

stats