ESTATS UNITS

Trump causa indignació en el món del futbol americà i del bàsquet

Insulta els jugadors que protesten durant l’himne i insta al boicot

Donald Trump sembla estar disposat a barallar-se amb tothom. Si en el passat els mitjans i Hollywood eren el centre dels seus atacs, aquest cap de setmana ha decidit obrir un nou front amb el món del futbol americà i del bàsquet. Primer, el president nord-americà va insultar els jugadors de futbol que protesten durant l’himne del país i va demanar-ne l’acomiadament. Més tard, a Twitter, va atacar l’estrella de la NBA Stepen Curry, i va instar a boicotejar els partits de la lliga de futbol americà (NFL).

Trump continua atiant la divisió en una societat nord-americana que ja fa anys que està molt polaritzada. La nova polèmica, a més, arriba després d’una setmana carregada de tensió per l’intercanvi d’insults amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un. Així, mentre la crisi nuclear augmenta, l’inquilí de la Casa Blanca es troba empantanegat una altra vegada per les seves declaracions contra els esportistes.

Alguns analistes polítics veuen un contingut racista en la crítica de Trump contra els jugadors de futbol, la majoria afroamericans, que posen un genoll a terra quan sona l’himne The Star-Spangled Banner per protestar per la desigualtat racial que encara hi ha als Estats Units. “Quan algú fa això, el propietari [de l’equip] hauria de dir: «Traieu aquest fill de puta fora del camp ara mateix, està acomiadat!»”, va assegurar divendres en un míting electoral a Alabama.

La raó principal d’aquesta acció de protesta -que va començar el quarterback suplent dels San Francisco 49ers, Colin Kaepernick, l’agost del 2016-és condemnar l’assassinat de ciutadans negres a mans de policies blancs.

Esportistes, units contra Trump

Els atacs de Trump van provocar reaccions de protesta. Jugadors i propietaris d’equips de futbol van aprofitar els actes abans del partit per mostrar el rebuig a les paraules del president. Alguns, fins i tot, el van desafiar posant un genoll a terra quan escoltaven l’himne. El cap de la NFL, Roger Goodell, havia censurat el dia abans les declaracions “provocadores de divisió” del president i va dir que eren una “falta de respecte pels jugadors i per aquest esport”. Trump va respondre-li l’endemà tuitejant: “Si els seguidors de la NFL rebutgen assistir als partits fins que els jugadors deixin de faltar al respecte a la nostra bandera i el nostre país, veureu un canvi ràpid”.

Robert Kraft, el director dels Patriots i amic de Trump -i donant d’un milió de dòlars a la seva campanya presidencial-, va defensar de manera contundent els jugadors. “Em sento orgullós d’estar associat a tants jugadors que fan contribucions descomunals i positives a les nostres comunitats. No hi ha res més unificador que l’esport i res que divideixi tant com la política. Els nostres líders podrien aprendre moltes coses de la importància del treball en equip per a un objectiu comú”, va dir. Malgrat les paraules de Goodell i Kraft, els organitzadors de la lliga NFL van intentar mitigar la polèmica amb la publicació d’un anunci que es va poder veure durant tots els partits d’ahir “per demostrar el poder del futbol per unir el país”.

El món del bàsquet també va fer pinya amb Curry. Trump li va retirar la invitació a la Casa Blanca perquè celebrés, juntament amb el seu equip dels Golden State Warriors, la victòria la temporada passada de la NBA. Lebron James va defensar el seu company de partits. “Tu, dròpol [va dir a Trump], el Curry ja ha dit que no vindrà”, va escriure al seu compte de Twitter. “Anar a la Casa Blanca era un gran honor fins que vas arribar”, li va etzibar. Altres jugadors i equips de bàsquet van mostrar-li suport.

Els Warriors, d’altra banda, van acceptar la retirada de l’oferta de Trump, tot i que van dir que mantindran la seva visita a Washington i la consideraran una celebració de “la igualtat, la diversitat i la inclusió”. “No hi ha res més americà que el dret d’expressar-se lliurement en qüestions importants”, van subratllar en un comunicat. Els assessors del president intentaven ahir sense èxit calmar l’ànim.

EDICIÓ PAPER 15/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF