ESTATS UNITS
Internacional 11/10/2017

Trump imposa el negacionisme climàtic

El president dels Estats Units deroga el pla d’Obama per retallar emissions de CO2 i acabar amb el carbó

Sònia Sánchez
3 min
Trump imposa el negacionisme climàtic

BarcelonaNova estocada de Donald Trump a la lluita contra el canvi climàtic. Després d’anunciar la retirada dels EUA de l’Acord de París -que conjurava 196 estats contra l’escalfament global-, el govern nord-americà va derogar ahir oficialment el Pla d’Energia Neta (Clean Power Plan), la norma aprovada per Barack Obama que imposava a la indústria elèctrica una retallada del 32% en les seves emissions de CO 2 per a l’any 2030 respecte dels nivells del 2005.

Sense aquesta reducció en la indústria responsable d’una tercera part de les emissions nord-americanes, els Estats Units no podran complir el compromís que van adquirir a París de reduir entre un 26% i un 28% els seus gasos d’efecte hivernacle l’any 2025 respecte del 2005. I sense la contribució del segon país més contaminant del món (només després de la Xina), queda encara molt més lluny l’objectiu global de l’acord perquè la temperatura de la Terra no pugi més de 2 ºC respecte de l’era preindustrial, el llindar que es considera que desencadenaria conseqüències catastròfiques a escala mundial.

La derogació d’aquest pla era el següent pas esperat en un guió de desmantellament del llegat d’Obama contra el canvi climàtic que ja va arrencar el tercer dia de la presidència de Trump, quan va donar llum verda als oleoductes paralitzats per l’anterior govern. Més esperat encara des del nomenament d’un negacionista com Scott Pruitt com a director de l’Agència de Protecció Mediambiental (EPA, en les sigles en anglès), l’organisme que havia d’aplicar el pla.

Pruitt, de fet, va ser un dels impulsors, com a fiscal general d’Oklahoma en la legislatura passada, de la demanda interposada per 27 estats contra aquest mateix Pla d’Energia Neta. Una demanda que mantenia encara avui congelada l’aplicació del pla, per decisió del Tribunal Suprem dels EUA.

El nou cap de l’EPA, que manté forts lligams amb la indústria petroliera, com ara amb els multimilionaris germans Koch (tal com van revelar milers d’e-mails seus fets públics al febrer), va posar així el segell governamental a una de les promeses electorals de Donald Trump. I ho va fer insistint en el missatge que ha repetit el president nord-americà des que va accedir al poder: “La guerra contra el carbó s’ha acabat”.

En anunciar la derogació, Pruitt va fer servir els mateixos arguments legalistes que donava en la demanda judicial: que el pla d’Obama s’excedia en les funcions del govern federal imposant uns estàndards d’emissions que les empreses elèctriques no podien complir. A més, assegurava que la seva derogació estalviarà 33.000 milions de dòlars als consumidors nord-americans i evitarà la pèrdua de milers de llocs de treball. El mateix cap de l’Associació Nacional de Miners, Hal Quinn, va sortir ahir a celebrar la decisió del govern Trump i, en un comunicat, va assegurar que servirà per “salvar la producció de 240 milions de tones de carbó i per salvaguardar més de 27.000 llocs de treballs a les mines i més de 100.000 llocs de treball més a la cadena de distribució”.

Tot i així, bona part de la indústria elèctrica nord-americana ja s’estava allunyant del carbó de manera natural, per l’abaratiment de les renovables i el gas natural. Grups mediambientals ja han anunciat que faran servir també aquests arguments econòmics (a més dels climàtics) per portar la derogació davant dels tribunals federals.

Michael Brune, director executiu del Sierra Club, l’organització mediambiental més gran del país, va criticar durament la derogació i va remarcar que “tant se val qui estigui al capdavant de la Casa Blanca, l’EPA està obligada legalment a limitar la perillosa contaminació de carboni”. En el comunicat oficial d’ahir, Pruitt va dir que “qualsevol norma que substitueixi [la derogada] es farà cuidadosament, adequadament i escoltant tots els afectats”.

Estats en rebel·lió

Però mentre Donald Trump desmantella la política contra el canvi climàtic del govern federal, 15 estats s’han rebel·lat i han format una aliança per mantenir-se fidels a l’Acord de París. Des de Califòrnia fins a Nova York o Washington, passant per Massachusetts, Minnesota o Carolina del Nord, a més de Puerto Rico com a estat associat, l’anomenada Aliança pel Clima dels Estats Units es compromet a mantenir les retallades en les emissions de gasos d’efecte hivernacle i impulsar les inversions en energies renovables. “No hi ha res que Donald Trump pugui fer als nostres estats perquè aturem les nostres polítiques”, va advertir el governador de Washington, Jay Inslee, en la presentació de l’aliança a finals del mes passat. Amb ell, el governador de Nova York, Andrew Cuomo, advertia també a Trump: “No pots fer gran Amèrica anant enrere”.

stats