Trump destitueix el fiscal general dels EUA, Jeff Sessions

El president li retreia que hagués permès l'obertura d'una investigació sobre la trama russa

El president nord-americà, Donald Trump, ha anunciat aquest dimecres el cessament del fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, després que el Partit Republicà hagi perdut la majoria a la Cambra de Representants a les eleccions legislatives d'aquest dimarts. Trump ha sigut molt crític amb Sessions els últims mesos perquè el fiscal general havia permès l'obertura d'una investigació independent sobre els possibles vincles de Trump amb Rússia durant la campanya presidencial del 2016.

Trump ha anunciat el cessament de Sessions a través de Twitter: "Estem encantats d'anunciar que Matthew G. Whitaker, cap de gabinet del fiscal general Jeff Sessions al departament de Justícia, es convertirà en el fiscal general en funcions dels Estats Units", ha escrit el president nord-americà a la xarxa social. I ha afegit: "Agraïm al fiscal general Jeff Sessions el seu servei i li desitgem que li vagi bé! Es nomenarà un substitut permanent més endavant".

El fins ara màxim responsable de Justícia al govern de Trump ha presentat la dimissió a través d'una carta enviada al president. A la missiva deixa clar que abandona el càrrec per petició expressa del president nord-americà. "Arran de la seva petició, li envio la meva renúncia", diu la carta, que s'ha fet pública aquest dimecres i en què el fiscal general també agraeix la feina feta al personal del departament que dirigia.

La relació entre Trump i Sessions era tensa des de feia temps, perquè el fiscal general es va recusar de la investigació sobre les ingerències russes a la campanya presidencial del 2016 i va permetre que el vicefiscal general Rod Rosenstein obrís una causa separada, que va posar en mans de l'exdirector de l'FBI Robert Mueller. Mueller ha presentat càrrecs contra 33 persones, algunes de les quals estrets col·laboradors de Trump.

El president nord-americà havia pressionat repetidament Sessions perquè deixés el càrrec, però fins ara no ho havia aconseguit. Trump també havia desqualificat el fiscal general en públic reiteradament, fins i tot anomenant-lo "feble". Mai abans en la història moderna dels Estats Units s'havien produït atacs tan freqüents i tan durs d'un president contra un membre del seu govern com els de Trump contra Sessions, segons informa Reuters.

Sessions, de 71 anys, va ser senador per Alabama durant una dècada i va ser un dels primers membres del Congrés a donar suport a la candidatura de Trump. Es va mantenir al costat seu durant tota la campanya electoral, fins i tot quan es va fer pública una gravació en què se sentia l'actual president nord-americà fent comentaris despectius i denigrants sobre les dones.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF