ESTATS UNITS
Internacional 22/05/2019

Trump desafia els demòcrates, que l’acusen d’“encobriment”

El president adverteix que no tornarà a col·laborar amb ells mentre segueixin investigant-lo

Sònia Sánchez
3 min
En una improvisada roda de premsa a corre-cuita, Donald Trump oferia dades ahir per negar que hi hagi motius per a un impeachment.

Barcelona“Veure el que ha passat avui a la Casa Blanca us faria caure la mandíbula a terra”, deia dimecres als periodistes el cap dels demòcrates al Senat, Chuck Schumer. Parlava de la reunió que ell i Nanci Pelosi, líder demòcrata a la Cambra de Representants, havien tingut poc abans amb el president Donald Trump, i durant la qual havien de parlar suposadament sobre projectes d’infraestructures. La trobada va durar poc més de tres minuts. Trump no va ni asseure’s, no va donar la mà a ningú i va marxar abans que ningú pogués parlar. Segons el relat que van fer alguns dels assistents, el que sí que va fer el president va ser retreure a Pelosi les seves declaracions públiques de poques hores abans, en què la líder demòcrata l’havia acusat d’“encobriment”.

“Creiem que ningú no està per sobre de la llei, inclòs el president dels Estats Units, i creiem que el president dels Estats Units està involucrat en un encobriment”, havia dit Pelosi en una roda de premsa al matí, després de reunir-se amb el caucus demòcrata a la Cambra de Representants, on va intentar aturar les veus cada cop més nombroses que demanen iniciar el procés de destitució del president Trump, el famós impeachment.

La tensió que es deuria respirar en aquella reunió de tres minuts a la Casa Blanca va quedar clara també amb la precipitada roda de premsa que va convocar immediatament el mateix Trump, en la qual va anunciar que no pensa tornar a col·laborar amb els demòcrates fins que no abandonin la investigació que tenen oberta sobre ell. “Havíem programat la reunió fa dies i de sobte m’assabento que, abans de venir, [els demòcrates] estan en una reunió per parlar de la paraula que comença per i”, va dir Trump, en al·lusió a l’ impeachment. “Vaig entrar a la reunió i els vaig dir que vull fer coses en infraestructures, però que no podem fer-ho en aquestes circumstàncies”, va explicar. “Jo no faig encobriments”, va insistir l’irat president, des d’un faristol amb l’emblema oficial on havien col·locat un cartell que deia “Cap col·lusió, cap obstrucció” (“ No collusion, no obstruction ”).

Les espases estan cada cop més en alt entre l’administració Trump i el Partit Demòcrata, que insisteix en estirar del fil de l’informe del fiscal especial Robert Mueller sobre la presumpta trama russa. Mueller va descartar que hi hagi hagut una col·lusió buscada entre la campanya de Trump i el Kremlin, però va deixar la porta oberta a un possible cas d’obstrucció de la justícia pels repetits intents de Trump d’aturar la investigació de Mueller sobre ell.

Pelosi es resisteix a iniciar el procés d’ impeachment i intenta contenir les seves files, però els últims desafiaments de Trump -que des que es va fer públic l’informe Mueller s’ha negat rotundament a complir els requeriments, tant de documents com de testimonis del seu entorn, fets per sis comissions del Congrés- fan que cada cop més demòcrates, fins i tot els més moderats, estiguin a favor d’iniciar el procés de destitució.

Desafiament als tribunals

Trump ha deixat molt clar que no pensa donar el braç a tòrcer i que està disposat fins i tot a desafiar-los als tribunals. Ahir mateix, els advocats del president, tres dels seus fills i l’Organització Trump van presentar una demanda perquè un jutge de Nova York prohibeixi als bancs Deutsche Bank i Capital One entregar la informació sobre els comptes de Trump i la seva família que els ha requerit el Congrés. Els demòcrates pretenen indagar així en els lligams financers del president amb poders estrangers, com Rússia. Amb tot, dilluns mateix un altre jutge va donar la raó al Congrés i va forçar l’empresa de comptabilitat Mazars a entregar tota la informació que té sobre Trump, tal com li ha requerit la Cambra de Representants. Els advocats del president han recorregut la sentència, però la citació del Congrés dona fins dilluns com a termini màxim a Mazars.

Precisament ahir, l’Assemblea Estatal de Nova York va aprovar una llei confeccionada específicament per a Trump que obliga les autoritats fiscals de l’estat de Nova York -on Trump resideix, paga impostos i té la seu dels seus negocis- a entregar tota la informació que tingui sobre un càrrec electe al Congrés, en cas que ho requereixi. En una votació 84 a 43, la llei va ser aprovada al Parlament estatal i només cal que el governador Andrew Cuomo (demòcrata) la signi perquè entri en vigor.

Una maniobra que podria aconseguir finalment treure a la llum pública les declaracions d’impostos de Donald Trump, que ha trencat amb una tradició de 40 anys en què tots els presidents dels Estats Units fan públiques les seves declaracions d’impostos.

stats