Trump demana perdó a Kavanaugh i el declara "innocent"

El president nord-americà diu que el cas passarà factura als demòcrates

Donald Trump ha celebrat aquesta matinada –hora catalana– l'arribada al Tribunal Suprem del seu candidat, el jutge Brett Kavanaugh, i ha assegurat, sense aportar proves, que s'ha "demostrat" que és "innocent" de ls abusos sexuals de què el van acusar almenys tres dones.
Trump ha tancat la crònica política que ha tingut en suspens Washington l'últim mes amb una cerimònia a la Casa Blanca en honor a Kavanaugh, que dissabte va jurar el càrrec com a jutge vitalici del Suprem després de ser confirmat per un estret marge al Senat.

"En nom de tot el país, vull disculpar-me amb el Brett i amb tota la família Kavanaugh pel dolor i el patiment que han hagut de passar", va afirmar Trump en començar la cerimònia, flanquejat per Kavanaugh, la seva dona i les seves dues filles.
"El que li va passar a la família Kavanaugh viola qualsevol noció de justícia i decència", ha afegit Trump, que ha parlat d'una campanya "de destrucció personal i política basada en mentides".
El mandatari no ha esmentat directament les acusacions d'abús sexual ni ha citat Christine Blasey Ford, la dona que va denunciar davant el Senat que Kavanaugh es va excedir amb ella quan tots dos anaven a l'institut, però no s'ha estalviat el seu propi veredicte sobre el cas. "S'ha demostrat que vostè, senyor, és innocent", ha sentenciat.
Però n i el Senat ni l'FBI, que va entrevistar diversos testimonis durant cinc dies la setmana passada, han arribat a cap conclusió pública sobre la culpabilitat o innocència del jutge pel que fa a les denúncies d'abús sexual.

"[Kavanaugh] és una persona justa i imparcial. Ell entén que la justícia ha d'estar separada de les passions del moment", va defensar Trump.
A finals de setembre, Trump no va descartar que pogués canviar d'opinió sobre Kavanaugh en sentir el testimoni de Ford, però després va deixar clar que no es creia la presumpta víctima i va arribar fins i tot a ridiculitzar-la durant un míting la setmana passada.

En declaracions a periodistes des de la Casa Blanca hores abans de la cerimònia formal, Trump va opinar que les acusacions contra Kavanaugh "van ser totes inventades", i va qualificar el procés de "vergonyós".
El mandatari ha considerat "un insult al poble nord-americà" que alguns activistes hagin plantejat la possibilitat que s'iniciï un procés de destitució contra Kavanaugh, un tràmit molt difícil de tirar endavant.
Rèdit electoral
També ha pronosticat que la suposada "farsa" contra el jutge els passarà factura als demòcrates en les eleccions legislatives del 6 de novembre.
Durant la cerimònia a la Casa Blanca, Kavanaugh va fer un discurs calmat i optimista que va contrastar amb el seu vehement testimoni davant el Senat el 27 de setembre.

"El procés de confirmació al Senat va ser contenciós i emocional. Aquest procés s'ha acabat. El meu objectiu ara és ser el millor jutge possible. Assumeixo aquesta feina amb gratitud i sense cap amargor", ha assegurat. El jutge ha anunciat que el seu equip assessor està format per quatre dones.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF