Internacional 25/10/2018

Troben un paquet bomba al restaurant de l'actor Robert De Niro

El president Trump carrega contra la premsa en un acte de campanya per a les eleccions del novembre

Ara
3 min
De Niro i Moore interpretaran una sèrie de David O. Russell

BarcelonaUn altre paquet bomba, el novè, dirigit al sector demòcrata dels Estats Units. En aquest cas s'ha trobat un paquet sospitós adreçat a l'actor Robert De Niro, segons la cadena CNN. Com els anteriors dispositius, tot i que estava activat no ha causat cap dany ni personal ni material, però el descobriment fa més gran el misteri i la incertesa de qui hi ha darrere dels enviaments d'explosius, a dues setmanes de les eleccions de meitat de termini.

Ahir dimecres es van localitzar paquets bomba de característiques semblants contra la cadena CNN, Barack Obama i Hillary Clinton, així com contra el magnat Georges Soros, l'exdirector de la CIA, John Brennan, i la senadora demòcrata de Califòrnia Maxine Waters, un dels assots destacats del president nord-americà. Al juny, Donald Trump havia criticat Robert De Niro, un donant i simpatitzant declarat del Partit Demòcrata, de ser un actor mediocre i amb un "baix nivell d'intel·ligència", després que l'artista l'hagués titllat de "desastre nacional".

Trump, de campanya

Donald Trump, en plena campanya, va condemnar els atacs però va aprofitar per atacar el seu cap de turc habitual: la premsa. En un míting a Wisconsin en la recta final de les legislatives del 6 de novembre, Trump ha promès castigar l'autor dels enviaments però també ha atacat els mitjans, acusant-los de difondre "constantment notícies negatives i sovint atacs falsos". En unes declaracions considerades hipòcrites pels seus opositors, Trump ha dit que "els implicats en l'arena política han de deixar de tractar els oponents polítics com a personatges immorals", i que "ningú hauria de comparar els seus rivals amb malfactors històrics".

En cap moment el president ha esmentat el nom dels destinataris dels paquets bomba, que no van causar ferits. Després que la seva seu a Nova York hagués de ser desallotjada pel paquet bomba, el president de la CNN, Jeff Zucker, havia criticat Trump pel fet de "no entendre que les paraules compten".

Excepte la carta a Soros, que va ser lliurada en mà a la bústia de la seva residència al nord de Nova York, i la de la CNN, que un missatger va portar als estudis de la cadena, la resta de paquets es van enviar per correu. Són sobres petits que contenien un tub negre d'uns deu centímetres amb cables i material explosiu a dins. L'FBI va confirmar que els paquets estaven activats i va desmentir que se n'hagués enviat cap a la Casa Blanca.

"Vivim moments turbulents", va declarar Hillary Clinton, que va reconèixer: "Com a nord-americana estic preocupada: és un moment de molta divisió i hem de fer tot el possible per tornar a unir el nostre país", va dir enmig d'una campanya fortament polaritzada.

En un article publicat al 'New York Times', Alexander Soros, fill del magnat hongarès (objecte sistemàtic de les crítiques dels sectors més conservadors), alertava que el discurs d'odi s'ha disparat des de la campanya electoral del 2016 que va portar Trump a la Casa Blanca. "Abans ens enfrontàvem a extremistes marginals, supremacistes i nacionalistes blancs que intentaven minar els fonaments de la democràcia. Però amb la campanya presidencial de Donald Trump les coses van empitjorar. Els supremacistes blancs i els antisemites, com David Duke, li van donar suport en campanya. Va sortir un geni de l'ampolla, que pot trigar a generar-se, i no es va limitar als Estats Units".

L'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va qualificar els enviaments d'acte de terrorisme "destinat a minar les llibertats".

stats