Internacional 24/04/2018

Macron proposa a Trump negociar un nou acord amb l'Iran

El líder nord-americà diu que el pacte és “terrible” però encara no ha decidit si l’abandonarà

Núria Ferragutcasas
3 min
Trump i Macron, agafats de la mà passegen pels jardins de la Casa Blanca.

Nova YorkL’acord nuclear amb l’Iran ha posat aquest dimarts a prova els dots de seducció del president francès, Emmanuel Macron. En la seva visita d’estat als Estats Units, amb tota la pompa i la circumstància, ha buscat una solució intermèdia per evitar que el govern de Donald Trump es desentengui del pacte internacional.

“Voldríem, a partir d’ara, treballar en un nou acord –ha dit en la roda de premsa conjunta dels dos líders a la Casa Blanca–. No es tracta de destruir l’acord [del 2015] i quedar-nos sense res, sinó de construir una cosa nova que cobreixi totes les nostres preocupacions”. Així, Macron ha proposat un acord addicional al ja aconseguit per les potències internacionals fa gairebé tres anys per assegurar que Teheran no adquirís armes nuclears. La nova negociació hauria d’incloure la fi del programa de míssils balístics de l’Iran, la caducitat d’algunes restriccions de l’acord del 2015 i la contenció de la seva influència a l’Iraq, Síria, Líban i altres zones de la regió.

Els matrimonis Macron i Trump saluden des del balcó de la Casa Blanca.

Abans del 12 de maig Trump ha de decidir si retirarà els Estats Units del pacte negociat durant la presidència del seu antecessor, Barack Obama. Aquest dia caduca el període establert pel Congrés nord-americà perquè la Casa Blanca els informi sobre el compliment de l’acord multilateral. “Ningú sap què faré... veurem què passa el dia 12”, ha afirmat el líder nord-americà, que es va mostrar obert, però poc entusiasta, amb la proposta de Macron.

Somriures i abraçades

Trump i Macron han tornat a mostrar la seva bona sintonia. Els dos líders s'han intercanviat encaixades de mans, abraçades i, fins i tot, un petó a l’arribada del líder francès a la Casa Blanca. “La nostra relació és especial, no és 'fake news'”, ha afirmat el president nord-americà. Alguns mitjans han especulat que Macron fingiria l’amistat Trump per aconseguir els seus objectius. Sigui com sigui, el llenguatge verbal ha revelat que els dos homes –tot i ser molt diferents tant per la seva visió del món com pel seu estil i la seva diferència d’edat– se sentien còmodes i relaxats l’un al costat de l’altre. De fet, els dos presidents parlen molt sovint per telèfon i es consideren “'outsiders' de la política”. En un moment de la visita, al Despatx Oval, Trump ha arribat a espolsar la “poca” caspa que Macron tenia a l’americana. “L’hem de fer perfecte, ell és perfecte”, ha dit per justificar el seu gest.

Un acord “terrible”

Unes hores abans, assegut al costat del seu invitat en el Despatx Oval, Trump ha subratllat que el pacte amb l’Iran era “terrible”, “ridícul” i “una bogeria”. “No s’hauria d’haver fet mai”, ha dit, i ha advertit el règim iranià que si reactiva el seu programa nuclear per a fins militars “tindran grans problemes, més greus dels que han tingut fins ara”.

Macron –que tenia com un dels objectius de la seva visita pressionar Trump perquè no deixi l’acord– va tenir una tasca difícil. I, per això, ha optat per presentar el tema com una estratègia més extensa per contenir l’Iran. “L’acord és important, però hem d’adoptar una perspectiva més àmplia, que tingui en compte la seguretat global a la regió”, ha dit.

“És tot o res”

Si Trump, finalment, decideix abandonar el pacte –tal com ha donat a entendre en les últimes setmanes– podria suposar la fi de l’acord, i crearia una situació incòmoda entre el seu país i els seus aliats europeus –que, juntament amb Rússia i la Xina, ja han avisat que en cap cas el pacte és renegociable.

El mateix ha dit, a través del seu compte de Twitter, el ministre d’Exteriors de l’Iran, Mohammad Yavad Zarif. “No hi ha pla B per a l’acord nuclear. És tot o res”, ha assegurat, i ha instat els líders europeus a convèncer el president nord-americà perquè compleixi amb les obligacions del pacte.

D’altra banda, el president iranià, Hassan Rouhani, ha advertit Trump de “greus conseqüències” si abandona l’acord”, en un discurs televisat. “Els que estan a la Casa Blanca han de saber que, mantinguin o no el seu compromís, la gran nació iraniana i el govern en el seu nom s’oposaran de manera decisiva a totes les conspiracions i trames”, ha dit.

Torn per a Merkel

Divendres la cancellera alemanya, Angela Merkel, visitarà Washington per afegir més pressió a Trump perquè els EUA es mantinguin en l’acord. El mes vinent se sabrà si tant ella com Macron han tingut èxit. Tot i així, el líder francès va intentar posar de relleu les afinitats amb Trump en temes de política exterior com Síria i la lluita contra l’Estat Islàmic. I, de fet, ha aconseguit que el president americà suavitzés la seva urgència per retirar les tropes de terres sirianes.

Trump ha dit que li “encantaria marxar de Síria” però que no vol deixar el Pròxim Orient en mans de l’Iran. Això sí, ha demanat que altres països posin tropes a la zona i va lamentar els bilions de dòlars que el seu país s’ha gastat en diverses intervencions militars “per res”.

Trump i Macron han mostrat diverses formes d’afecte. El francès és el líder europeu que ha sabut connectar millor amb el polèmic i extravagant magnat novaiorquès. Algunes encaixades de mans han semblat forçades però tots dos han insistit que tenen una bona relació.

La visita d’estat de Macron és la primera de la presidència del republicà. En el sopar de gala a la Casa Blanca s’esperava uns 150 convidats, un nombre bastant inferior al que hi ha en altres ocasions.

stats