Trump diu que abandonarà la Casa Blanca si el col·legi electoral escull Biden

És el més semblant a una concessió de la victòria del demòcrata a les eleccions de fa 23 dies

 
El president nord-americà Donald Trump va assegurar ahir que abandonarà la Casa Blanca si el col·legi electoral format pels delegats de tots els estats escull el demòcrata Joe Biden, un tràmit que es formalitzarà el proper 14 de desembre. "Per descomptat que ho faré, i ho sabeu", va respondre a les insistents preguntes dels periodistes. És el més semblant a la concessió de la victòria que ha pronunciat Trump des que fa 23 dies Biden va guanyar les eleccions presidencials tant en el vot popular (amb una diferència de sis milions de vots per davant de Trump) com en el col·legi (306 vots delegats contra 232 del republicà).


 

L'anunci del president, que posa fi a les especulacions sobre si s'atrinxeraria al poder amb un arsenal d'accions legals per bloquejar el relleu, ha estat a la Casa Blanca, després de dirigir-se a les tropes nord-americanes destinades arreu del món amb motiu del dia d'Acció de Gràcies i adreçant-se a un grup de periodistes que li han preguntat si marxaria de la seu de la presidència si el col·legi electoral votava en contra d'ell. "Per descomptat ho faré. I ho sabeu", va dir finalment, en la tercera repregunta. Amb tot, havia insistit poc abans que "si ho fan estaran cometent un error, perquè aquestes eleccions són un frau". 

Alguns republicans havien deixat córrer la idea que podrien designar compromissaris republicans desobeint el vot popular, cosa que va desencadenar especulacions sobre si Trump s'aferraria a la presidència. L'encara president va continuar insistint, sense aportar proves, que la victòria de Biden "és un frau". Trump va admetre que marxaria de la Casa Blanca, però sobre la seva derrota va remarcar que "serà una cosa molt difícil de concedir, perquè sabem que hi va haver un frau massiu". 

Tampoc va respondre a les preguntes dels periodistes sobre si pensa assistir a la cerimònia d'investidura de Biden el 20 de gener. "Jo sé la resposta, però no vull dir-la ara", es va limitar a dir. En un moment de la conversa, el president va renyar un dels periodistes que li preguntava si concediria la derrota: "No em parlis d'aquesta manera, soc el president dels Estats Units, mai parlis al president d'aquesta manera".  
 
Però havent perdut gairebé totes les accions legals, Trump té els dies comptats. El 14 de desembre els compromissaris es reuniran a cada estat i votaran el vicepresident i el president, un acte que segons la llei electoral s'ha de fer el primer dilluns després del segon dimecres de desembre. El següent pas en el calendari és el 6 de gener, quan el nou Congrés, en sessió conjunta, rep els vots per comptar-los i certificar-los. La cerimònia d'investidura del nou president se celebra el 20 de gener. 
 
En plena pandèmia, Trump va bloquejar durant dues setmanes l'inici del procés de traspàs de poders i va endarrerir així l'accés de l'equip de Biden a la informació classificada i als fons federals. Un dels seus últims actes ha sigut l'indult del seu exassessor Michael Flynn.

Joe Biden anuncia que els Estats Units “estan a punt per liderar el món”

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF