Internacional 02/05/2016

Quins són els punts més polèmics de les negociacions del TTIP?

Els documents filtrats per Greenpeace revelen les dificultats de la UE i els Estats Units per apropar posicions

Laia Forès
2 min
Quins són els punts més polèmics de les negociacions del TTIP?

Brussel·lesGreenpeace ha filtrat aquest dilluns una part dels documents confidencials de les negociacions pel tractat de lliure comerç (TTIP, per les seves sigles en anglès) entre la Unió Europea i els Estats Units. Segons l’ONG, el contingut de les 248 pàgines als quals ha tingut accés –que en són només alguns capítols– confirma els temors dels detractors de l’acord que s’està negociant: la protecció del mediambient i la salut se'n pot veure afectada si Europa cedeix a les pretensions dels Estats Units per rebaixar les normatives comunitàries. Els documents també revelen les dificultats per acostar posicions entre Brussel·les i Washington. Quins són els punts més polèmics del TTIP, segons els documents fets públics aquest dilluns?

Principi de precaució: Les normatives de protecció sanitària són més estrictes a la UE, on mana l’anomenat “principi de precaució”. Consisteix a prohibir tot allò que se sospiti, encara que no estigui demostrat científicament, que és nociu per a la salut. El govern nord-americà vol que en el TTIP no s’inclogui aquest principi pels productes importats dels EUA i, en canvi, es reconegui la seva filosofia, que és justament al revés: per prohibir un aliment s’ha de demostrar que és nociu per a la salut. Als Estats Units, per exemple, estan autoritzats aliments modificats genèticament per a consum humà o carn de pollastre desinfectat amb clor, productes prohibits als països europeus.

Transgènics: Els documents revelen la pressió dels Estats Units per convèncer la UE d’aixecar les barreres als organismes genèticament modificats (OGM). En l’apartat de mesures de protecció sanitàries, els EUA es refereixen en les seves propostes a “productes de la tecnologia agrícola moderna”, un eufemisme per parlar de productes transgènics, acceptats als Estats Units i amb moltes restriccions a la UE. De fet, a Europa els transgènics estan molt limitats pel prinicpi de precaució.

Protecció animal: Les normatives en matèria de protecció dels animals també són més garantistes a la UE. Europa no permet l’experimentació amb animals per a la indústria cosmètica, mentre que als Estats Units, sí. Washington vol que Brussel·les aixequi aquesta barrera.

Agricultura: La filtració de Greenpeace revela que la filosofia agrícola dels dos continents també és oposada. Mentre que la UE reclama que l’acord deixi mans lliure a les dues parts per prendre les mesures necessàries per protegir la salut pública i el medi ambient en l’agricultura, els Estats Units consideren que aquestes mesures podrien “distorsionar” el comerç i reclama uns estàndards de protecció més laxos.

Mediambient: Greenpeace subratlla que en els capítols referents a la lluita contra el canvi climàtic no s’hi inclouen els objectius de reducció de les emissions de gasos contaminants pactats a París en l’última cimera del clima.

stats