Internacional 31/08/2013

Cursa contra rellotge d'Obama per ampliar el suport a una intervenció militar a Síria

Després que els observadors de les Nacions Unides hagin marxat de Damasc, la Casa Blanca intensifica els contactes per trobar nous aliats abans d'un atac que sembla imminent

Ara
2 min
Protestes al centre de Londres contra una intervenció militar a Síria

BarcelonaLa sortida dels investigadors de l'ONU de Síria ha deixat la porta oberta per a una intervenció militar estrangera contra el règim de Baixar al-Assad. En les últimes hores, la Casa Blanca ha intensificat els contactes amb els líders polítics dels Estats Units i de governs estrangers per intentar ampliar el suport a una acció de represàlia contra el règim sirià per haver utilitzat armes químiques contra la seva població.

Barack Obama ha topat amb l'escepticisme del Senat nord-americà, on tant demòcrates com republicans temen la implicació dels Estats Units en un nou conflicte al Pròxim Orient, i amb el revés britànic, on el rebuig del Parlament ha deixat Washington sense el seu aliat més fidel en les últimes guerres que ha lliurat a l'Iraq i l'Afganistan. Més d'un miler de persones s'han manifestat aquest dissabte al centre de Londres contra una acció militar estrangera a Síria.

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, i el de Defensa, Chuck Hagel, tenen previst passar tot aquest dissabte a la tarda intentant rebaixar hostilitats contra aquesta acció militar "limitada" i "selectiva", segons va insistir divendres el mateix president Obama.

Advertiments russos

Pel president rus, Vladímir Putin, les "proves" presentades les últimes hores per l'Administració nord-americana sobre l'atac amb armes químiques del 21 d'agost són "un autèntic disbarat". En una trobada amb la premsa a Vladivostok, Putin va desafiar Washington a defensar els seus arguments a les Nacions Unides, on aquesta setmana Moscou ja va rebutjar una resolució que condemnava el règim de Baixar al-Assad.

Per la seva banda, fonts del comandament de l'exèrcit rebel sirià han assegurat que estan preparats per aprofitar els efectes immediats dels possibles bombardejos nord-americans per intentar recuperar posicions sobre el terreny.

stats