En breu
Internacional 09/03/2013

El Sinn Féin s'imposa al fill d'una víctima de l'IRA a les urnes

1 min

Molloy, relacionat amb l'assassinat

El candidat del Sinn Féin, Francie Molloy, va guanyar ahir l'escó de diputat al Parlament britànic a la circumscripció electoral de Mid Ulster, a Irlanda del Nord. Es dóna la circumstància que Molloy va derrotar el fill d'un policia assassinat per l'IRA l'any 1979, Nigel Lutton. Malgrat que Francie Molloy sempre ha negat les acusacions que el vinculaven amb la mort d'Eric Lutton, la campanya electoral va estar marcada per l'ombra d'aquest històric atemptat en ple conflicte nord-irlandès.

D'acord amb la posició del Sinn Féin, contrària a la unió amb el Regne Unió, Molloy refusarà ocupar el seu seient a la cambra baixa a Londres. D'aquesta manera, Molloy prendrà el relleu a Martin McGuinness, diputat del Sinn Féin i antic líder de l'IRA que tampoc assistia a les sessions parlamentàries i que va renunciar al càrrec després de 15 anys.

L'unionisme puja a Irlanda del Nord

El Sinn Féin va obtenir el 46,93% dels vots en aquesta circumscripció, no obstant això va rebre menys suport respecte a les anteriors eleccions quan va guanyar per una majoria del 52%. Una participació menor que el 2010 -del 63% al 55%- i l'emergència d'un únic front unionista van ser dos factors claus d'aquesta pèrdua de suport.

Tot i fer una candidatura unitària, l'unionista Nigel Lutton va rebre el suport del 34,35% de l'electorat, una xifra que suposava un 2% més que en les eleccions generals del 2010.

stats