Sentències de presó per als líders de la Revolució dels Paraigües a Hong Kong

Condemnen a 16 mesos tres dels nou acusats d'instigar les manifestacions del 2014

La justícia de Hong Kong ha condemnat finalment a 16 mesos de presó els tres fundadors del moviment pro democràcia Occupy per les manifestacions que l'any 2014 van ocupar el carrer durant 79 dies en el que es va batejar mundialment com la Revolució dels Paraigües.

El professor de dret Benny Tai, de 54 anys, i el sociòleg jubilat Chan Kin-man, de 60, van ser empresonats immediatament, però al tercer condemnat, el pastor jubilat Chu Yiu-ming, de 75 anys, se li va suspendre la sentència per la seva edat avançada.

Alhora, dos activistes més, Raphael Wong i Shiu Ka-chun, van ser condemnats a 8 mesos de presó i uns altres dos, Eason Chung i Lee Wing-tat, a 8 mesos en suspens. Les penes en suspens volen dir que queden lliures però que s'haurien de complir en cas que algun d'ells cometi un delicte. El tribunal de Kowloon Oest ha considerat els tres homes culpables d'un delicte de conspiració per alterar l'ordre públic. 

Per a un altre activista, Tommy Cheung, la sentència ha estat de 200 hores de treball comunitari, mentre que per a l'últim acusat, Tanya Chan, el veredicte ha quedat ajornat perquè els seus advocats han al·legat que pateix una malaltia cerebral i necessita una operació urgent.

Després d'un mes de judici, es dicten així les primeres sentències contra el moviment que reclamava democràcia real en aquesta regió autònoma xinesa. Diversos centenars de seguidors d'Occupy, molts amb bandes i paraigües grocs, s'han concentrat aquest dimecres davant dels tribunals on s'ha dictat el veredicte. Alguns d'ells cantaven: "Jo no vaig ser incitat pels líders d'Occupy".

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF