Un grup de 180 refugiats sirians surt per primera vegada d'Amman cap a Espanya

Segons la Comissió d'Ajuda al Refugiat, Espanya només va acceptar una de cada quatre sol·licituds d'asil el 2018

Un grup de 180 refugiats sirians ha sortit aquest dijous d'Amman per instalar -se  a Espanya, en el primer procés d'aquest tipus entre els dos països i gràcies al qual vindran fins a 662 persones refugiades en els pròxims mesos, segons ha informat a Efe una font diplomàtica espanyola.

Es tracta del primer grup de refugiats sirians a Jordània que seran acollits a Espanya, mentre que la resta vindrà "gradualment", segons ha manifestat a Efe el cònsol espanyol a Jordània,  Javier   Soria , que va calcular que el procés tardarà "un parell de mesos més o menys".

"El proper grup vindrà al març", ha afegit  Soria  sense aportar una xifra concreta. Espanya va acordar el 29 de desembre de 2017 instal·lar a Espanya uns mil refugiats procedents de l'Orient Mitjà.

A través d'aquest procés "Espanya vol afirmar la  seva  solidaritat i compromís amb el reassentament dels refugiats, en particular d'aquells que provenen de països afectats per la crisi humanitària derivada del conflicte a Síria", ha manifestat el diplomàtic espanyol.

El passat 30 de juliol, el ministre espanyol d'Exteriors, Josep Borrell, va subratllar la voluntat d'Espanya de col·laborar amb Jordània per "fer front al desafiament" que suposa el problema dels centenars de milers de refugiats que arriben al país fugint de Síria i Palestina.

Segons les autoritats jordanes, hi ha 1,3 milions de sirians que resideixen a Jordània, dels quals 660.000 són refugiats.

Segons un balanç d'asil duit a terme per la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat ( CEAR ), Espanya només va acceptar una de cada quatre sol·licituds d'asil el 2018, enfront d'una de cada tres de 2017.

Els sirians, amb 2.775 peticions, formen el tercer grup de sol·licitants d'asils, precedits per veneçolans i colombians.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF