RELLEU POLÍTIC
Internacional 27/11/2012

Sarkozy torna per evitar la ruptura de la dreta francesa

La guerra a la dreta francesa s'eternitza. Els dos líders potencials no es posen d'acord per reconciliar el partit. Després del fracàs d'Alain Juppé, Sarkozy incrementa els gestos per obtenir la pau.

àlex Vicente
3 min
UN LÍDER DIFÍCIL DE SUCCEIR
 L'expresident francès i líder de la UMP, Nicolas Sarkozy, va reunir-se ahir amb François Fillon per intentar resoldre les disputes intestines en el seu partit. Alguns analistes opinen que és el culpable i beneficiari d'aquesta fractura.

PARÍSRetirat de la primera línia política des de la seva derrota a les presidencials del maig, Nicolas Sarkozy va entrar ahir en pista per intentar salvar el seu partit, la conservadora Unió per a un Moviment Popular (UMP), de la fractura que sembla que es dibuixa en el seu horitzó. Una setmana després de la votació interna dels militants per triar un nou president, el caos segueix regnant a les files de la formació: l'ex primer ministre François Fillon contesta a la victòria del nou president del partit, Jean-François Copé, acusant-lo de frau per capgirar el resultat, que els sondejos pronosticaven molt favorable al primer.

La victòria de Copé va ser revalidada ahir per la comissió interna de recursos encarregada de reexaminar els resultats, que la va elevar a prop de 1.000 vots d'avantatge respecte a Fillon, després d'afegir-hi les federacions de la UMP als territoris d'ultramar que havien estat oblidades al recompte inicial, excepte la Polinèsia francesa, on es van detectar mètodes irregulars. La comissió també va anul·lar el resultat a una federació pro Fillon de Niça. El recompte final va passar dels 92 vots d'avantatge inicials als 952 determinats ahir. Però l'equip de Fillon, que segueix sense acceptar el resultat, va acusar Copé d'haver orquestrat un "frau industrial" per imposar-se en la votació. L'ex primer ministre es va seguir mostrant ahir determinat a portar el cas davant la justícia.

És en aquest escenari catastròfic en què Sarkozy ha decidit irrompre per salvar el partit d'una divisió letal, just quan alguns diputats pro Fillon comencen a amenaçar amb la creació d'un grup parlamentari diferent, les primeres dimissions es comencen a fer públiques -ahir va ser el tresorer de la UMP qui va anunciar que deixava el càrrec- i algunes veus destacades criden a abandonar el partit en direcció a la nova unió centrista del popular exministre Jean-Louis Borloo.

L'ex premier Alain Juppé va intentar diumenge mediar entre els dos adversaris per trobar una solució consensuada. Però Copé, que ja actua com a president de la formació, s'hi va negar. Juppé va tirar la tovallola amb certa amargor, cridant Sarkozy a tornar per buscar una solució. "Ell és l'únic amb prou autoritat per proposar una sortida", va dir Juppé.

Sis mesos després de perdre contra Hollande, Sarkozy no hauria imaginat que es veuria obligat a tornar al primer pla per salvar una família política amenaçada amb la desaparició. Tot i que no n'hagi donat cap indici en públic, no és cap secret que l'expresident es veia com un possible recurs de cara a la pròxima cita amb les urnes, les presidencials del 2017, si cap dels líders dels conservadors s'imposaven. S'havia dit que l'empat tècnic de diumenge passat el beneficiava, però el seu entorn ho ha desmentit i reconeix la preocupació de Sarkozy davant l'espectacle dels seus coreligionaris. "De moment, no està decidit a prendre la paraula. Però està molt preocupat per la unitat de la seva família política. Havia deixat un partit poderós i unit. Avui està dividit i afeblit", va expressar ahir l'exministre Brice Hortefeux, mà dreta històrica de Sarkozy i un dels seus amics més íntims.

L'expresident va tornar a primera hora d'ahir d'un viatge a Xangai, on havia pronunciat una conferència econòmica, per intervenir en la crisi dels conservadors. Al migdia, va dinar amb François Fillon, suposadament per evitar que tiri endavant amb la seva denúncia judicial. Hores abans, s'hauria entrevistat per telèfon amb Copé, a qui hauria demanat més flexibilitat. Sarkozy s'ha mantingut neutral en la batalla pel lideratge. No ha donat suport a cap candidat, tot i que gran part del seu entorn -inclòs el seu fill Jean- s'ha decantat per Copé, que se n'ha reclamat l'hereu i ha seguit una campanya marcada pels temes estrella de Sarkozy en temps electorals, com ara el control de la immigració i l'obsessió per la seguretat.

Repetir les primàries?

Algunes veus equidistants, com la de l'exministra Nathalie Kosciusko-Morizet, que va ser portaveu electoral de Sarkozy, han demanat que es repeteixi el vot. Però Copé ja ha dit que no hi veu el sentit. Per projectar una imatge conciliadora, ahir -en el seu tercer discurs de victòria en una setmana- va tornar a demanar a Fillon que s'uneixi a la nova executiva. Una hipòtesi que segueix resultant pròxima a la ciència-ficció.

stats