Internacional 09/10/2018

Salvini i Le Pen fan una aliança per “salvar Europa”

Els dos líders ultres creen el Front de la Llibertat per protagonitzar “una revolució” a les eleccions europees

Soraya Melguizo
4 min
Matteo Salvini i Marine Le Pen, aquest matí a Roma, durant la presentació del nou moviment polític.

RomaUn front comú ultradretà per salvar Europa i retornar als estats la seva sobirania. Aquesta és la proposta que van llançar ahir a Roma el líder de la Lliga, Matteo Salvini, i la dirigent de l’Agrupació Nacional francesa (l’antic Front Nacional), Marine Le Pen, amb la qual aspiren a “revolucionar” la Unió Europea (UE) en les pròximes eleccions del 2019.

Els dos paladins de la ultradreta a Europa -juntament amb el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i l’austríac, Sebastian Kurz- aspiren a formar un eix nacionalista que sigui una “alternativa” als conservadors i als socialistes europeus. Una aliança amb la qual pretenen lluitar contra la “globalització”, la pobresa i la immigració irregular des dels seus respectius països, creant una “comunitat” -i no pas una “unió” europea- amb objectius comuns, però atorgant més independència als diferents estats. “Som vint-i-set. Tenim històries, economies, cultures i exigències diferents. Pretendre decidir-ho tot des de Brussel·les és una bogeria”, va defensar el líder de la Lliga.

Salvini i Le Pen van participar ahir en un debat celebrat a la seu d’un sindicat proper a la Lliga. Aquesta vegada va ser la líder de la ultradreta francesa qui va visitar Roma per defensar la seva total comunió amb les tesis de l’actual ministre de l’Interior i vicepresident del govern italià, Matteo Salvini. Però fins no fa gaire temps era el polític llombard, que encara estava lluny d’arribar al consens nacional que li van atorgar les últimes eleccions generals celebrades al març, qui reconeixia Marine Le Pen com una de la seva inspiracions.

Competències de la UE

Al voltant de la Lliga i el Front Nacional -rebatejat amb el nom d’Agrupació Nacional francesa després de la seva derrota a les presidencials- s’uneixen altres forces ultres a Europa, on el primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, és un altre dels principals promotors. En la comunitat proposada per aquest eix sobiranista la UE conservaria algunes de les seves competències, com la protecció de les fronteres externes, però, per exemple, no podria signar acords comercials amb altres països o blocs que perjudiquessin els pagesos locals. “Jo veig una comunitat que fa poques coses i les fa ben fetes, com protegir les fronteres externes. Pel que fa a la resta [de qüestions], que siguin els mateixos països els que prenguin les decisions d’acord amb la seva cultura”, va dir Salvini.

La líder de l’Agrupació Nacional, que va perdre les eleccions presidencials franceses contra Emmanuele Macron, ha augurat que els comicis europeus que se celebraran el maig que ve suposaran una “revolució del bon sentit que està recorrent inevitablement tot Europa i part del món”. La política francesa no va dubtar a incloure en aquest canvi de rumb ael Brasil, on l’ultradretà Jair Bolsonaro es disputarà la presidència en segona volta amb el candidat de l’esquerra.

La nova aliança ultradretana -que Salvini i Le Pen han batejat amb el nom de Front de la Llibertat- treballarà per defensar un projecte comú per a Europa en el qual no descarten nomenar candidats conjunts per exercir “els rols més delicats” al capdavant de les principals institucions de la UE. No obstant això, els dos líders van rebutjar la idea d’imposar una llista única. “Cadascú celebrarà les seves victòries i ens trobarem a Europa”, va subratllar Salvini. El líder de la Lliga va aclarir que no treballarà amb els socialistes però va deixar la porta oberta a una entesa amb el Partit Popular Europeu (PPE). “L’objectiu és crear un Parlament de la UE en el qual hi hagi una alternança”, va assenyalar per la seva banda Le Pen. “No podem pensar que el PPE i el PSE (els socialistes europeus) imposin els seus representants”, va afegir.

Polítiques equivocades

Salvini i Le Pen van coincidir a assenyalar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el comissari europeu d’Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, com a responsables de “decisions polítiques equivocades” que han provocat un “augment massiu de la pobresa i l’atur”. Ahir la prima de risc italiana superava els 300 punts bàsics en la primera sessió dels mercats després que Brussel·les rebutgés divendres per carta els plans econòmics del govern italià.

Salvini va confessar ahir que no li preocupava la resposta dels mercats. “Som aquí per donar sentit i ànima a un somni d’Europa que els buròcrates europeus han buidat. Els salvadors d’Europa són aquí, no a Brussel·les”, va defensar el vicepresident italià. Una tesi que va tenir el suport de la política francesa. “Compartim la mateixa idea d’Europa, de l’agricultura, de la feina, de la lluita contra la immigració. I estem en contra dels enemics d’Europa, que són Juncker i Moscovici, tancats al búnquer de Brussel·les”, va assenyalar per la seva banda Le Pen. “Estem en contra de la UE però no d’Europa. És més, volem salvar Europa”.

Insults contra Jean-Claude Juncker

La Comissió Europea va declinar ahir fer cap comentari sobre les declaracions de Matteo Salvini, que va insinuar que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, té problemes amb l’alcohol. “Si aneu a Google i escriviu «Juncker borratxo o trontollant» trobareu imatges bastant evidents i sovint impressionants”, va dir el ministre de l’Interior italià. “No el dignificaré amb una resposta”, va replicar la portaveu comunitària Natasha Bertaud.

stats