CRISI AL BRASIL
Internacional 10/05/2016

El president del Congrés brasiler s'autocorregeix i dóna llum verda a l''impeachment' a Rousseff

El Senat vota demà si la presidenta és apartada del càrrec per un mínim de sis mesos

Joaquim Piera
3 min
El caos polític manté Rousseff penjant d’un fil

Sâo PauloL’'impeachment' de Dilma Rousseff continua el seu procés i demà dimecres es preveu que el Senat convoqui la votació final que decideixi el futur de la presidenta del Brasil. Si, com s'espera, no hi ha sorpreses, Rousseff quedarà automàticament destituïda per un mínim de 180 dies gràcies a què l'oposició compta amb majoria absoluta.

Però el sainet brasiler ha tingut les últimes hores un nou capítol que només fa que fer més grossa la crisi política i institucional que travessa el país. El president en funcions del Congrés, Waldir Maranhão, ha revocat la seva pròpia decisió d'anul·lar l'aprovació d'iniciar el tràmit del judici polític contra Rousseff, que ell mateix havia anunciat dilluns per sorpresa i argumentant fins a quatre irregularitats en el procés de votació. El seu Partit Progressista, de centre-dreta, va amenaçar d'expulsar-lo per frenar l''impeachment'.

Però a Maranhâo ja l'havia esmenat la plana el president del Senat, Renan Calheiros, que dilluns va rebutjar la decisió de Maranhão i va apostar per mantenir el procés en marxa. Així doncs, demà dimecres es votarà la destitució de Rousseff en el ple del Senat.

Maranhão havia acceptat el recurs presentat per l’Advocacia General de la Unió, que havia qüestionat la votació del 17 d’abril en què el ple de la Cambra de Diputats va aprovar per 367 vots a favor i 137 en contra l’obertura del procés de destitució de Rousseff. Però Calheiros va considerar que es tractava d’una “decisió intempestiva” que “no té cabuda en el procés democràtic” i que per tant “no pot ser acceptada”.

Segons Maranhão -en funcions després que el Tribunal Suprem Federal destituís dijous Eduardo Cunha per haver-se extralimitat en les seves funcions-, el principal argument per invalidar les sessions de la cambra baixa era que les direccions dels diferents partits polítics van defensar la disciplina de vot i, al seu parer, no haurien d’haver donat cap orientació als seus integrants. “Els parlamentaris haurien d’haver votat lliurement, d’acord amb les conviccions personals”, com indica el document firmat per Maranhão en què anul·la les sessions dels dies 15 i 17 d’abril.

L'embolic brasiler

El president del Congrés també explicava que el fet que els diputats haguessin anunciat públicament els vots posava de manifest “un judici previ”, cosa que es pot interpretar com una “ofensa al dret de defensa que consagra la Constitució”. Maranhão considera que Rousseff hauria d’haver sigut escoltada en últim terme abans que el ple del Congrés decidís votar si la seva destitució passaria a ser jutjada al Senat.

Però Calheiros va al·legar que ja s’havia fet una lectura d’informes i es van celebrar “deu sessions que van consumir 70 hores de treball” en què es va escoltar la defensa i la part acusadora. “Cap decisió monocràtica es pot imposar” a la decisió “col·legiada” que va prendre el ple de la cambra baixa, va afegir.

Maranhão està sent investigat per corrupció dins de l’operació Lava Jato sobre irregularitats a la companyia estatal Petrobras, i era considerat un fidel aliat d’Eduardo Cunha, l’artífex de l’inici del procés d’impeachment contra Rousseff. No obstant això, en la votació del mes d’abril al Congrés, Maranhão va votar en contra del judici contra Rousseff. El president interí és vist per tota la classe política com un home de palla i una figura de transició a l’espera que dimecres Rousseff sigui destituïda i que el vicepresident, Michel Temer, sigui escollit nou cap de l’executiu per a un període mínim de 180 dies. Al Brasil tothom comptava amb aquest escenari i s’especula que Temer, líder del Partit del Moviment Democràtic, ja tindria el seu nou executiu escollit i donaria la presidència de la cambra al Partit de la Socialdemocràcia a canvi del seu suport.

Moments d’incertesa

Per uns moments, però, la possible anul·lació de l’ impeachment va sacsejar el país. Rousseff va conèixer la sorprenent notícia en un acte al Palácio do Planalto, on va ser aclamada pels presents. “No sé quina conseqüència tindrà aquest fet, però demano a tothom que sigui prudent, perquè vivim una conjuntura de tripijocs, tenim al davant una disputa dura i plena de dificultats. Demano als parlamentaris una certa tranquil·litat per afrontar aquesta situació”, va declarar.

L’oposició, en estat de xoc, ja havia anunciat que presentaria un recurs d’urgència al Tribunal Suprem Federal contra la decisió de Maranhão. Per la seva banda, l’equip de treball de Michel Temer va qualificar l’intent de tornar a l’inici de l’ impeachment com una “situació desesperada del govern que no portarà enlloc”.

stats