Internacional 02/03/2016

Els Rolling Stones segellaran el desgel de Cuba amb un concert gratuït a l'Havana

La mítica banda britànica actuarà a l'illa el 25 de març, després de la històrica visita d'Obama

Ara
2 min
Concert dels Rolling Stones a Sao Paulo (Brasil), el 24 de febrer de 2016.

BarcelonaEl procés d'obertura de Cuba al món arran de la reconciliació amb els Estats Units donarà moltes dates històriques, i segur que el 25 de març del 2016 no passarà desapercebut. Els mítics Rolling Stones actuaran en un concert gratuït a l'Havana a l'aire lliure, prop de la Ciudad Deportiva, en un concert multitudinari que marcarà una fita en la història de l'illa, on les autoritats castristes no sempre han vist amb bons ulls el rock.

"Hem actuat a molts llocs especials en la nostra llarga carrera, però aquest xou de l'Havana serà un 'hit' per a nosaltres i esperem que també ho sigui per als nostres amics en Cuba", ha dit la banda en un comunicat. L'anunci ha sorprès l'Institut Cubà de la Música, que esperava fer-lo en els propers dies en una roda de premsa.

L'anomenat 'Concert per l'amistat' tancarà la visita a l'illa del president nord-americà, Barack Obama, que viatjarà a Cuba el 22 de març per segellar la reconciliació que va començar fa poc més d'un any. Obama serà el primer líder dels Estats Units que trepitja Cuba des de fa 88 anys.

L'octubre passat Mick Jagger, ànima de la banda britànica, va protagonitzar una visita sorpresa privada a l'illa que va donar peu a les primeres especulacions sobre un possible concert a l'Havana. Els Rolling culminaran així al seva gira 'Olé Tour' per l'Amèrica Llatina –que els ha portat a l'Argentina, l'Uruguai, Xile i el Brasil–, en què gravaran un documental.

El rock estranger, un tabú

Tot i que el rock no ha estat mai expressament prohibit a Cuba, durant els anys 60 va ser censurat a la ràdio i s'havia d'escoltar d'amagat. "En aquella època, escoltar els Rolling o els Beatles estava al límit del que es permetia socialment i ideològicament", explica a Efe l'escriptor cubà Leonardo Padura, que recorda com els aficionats guardaven els discos "amagats en paper de diari" i que quan els posava "sentia com si carregués dinamita". A partir dels anys 70, el rock estranger es va començar a normalitzar. El 2000, el mateix Fidel Castro va inaugurar una escultura en honor de John Lennon en un parc de la capital, coincidint amb el 20è aniversari del seu assassinat. Un any més tard, el líder cubà participava en un concert de la banda britànica de rock Manic Street Preachers, que havia compost una cançó per al nen 'balsero' Elián González.

Però per al cineasta Eduardo del Llano el concert estarà carregat de simbolisme: "Era més fàcil pensar en una nau extraterrestre aterrant al mig del comitè central del partit" que en aquest concert. "Reunirà tres o quatre generacions i donarà peu a caricatures sarcàstiques de quatre vellets amb gairebé 300 anys de patrimoni en comú", diu en un article al diari digital On Cuba.

La pregunta és ara si els Rolling aconseguiran a l'Havana superar el milió d'assistents que va congregar l'últim gran concert a l'illa, el 2009, a la plaça de la Revolució, amb artistes com Juanes, Miguel Bosé i Olga Tañon.

stats