Publicitat
Publicitat

Arriba a 43.000 la xifra d'immigrants i refugiats que ha arribat a Europa el 2017

Els morts en travessar el Mediterrani durant l'inici d'any sobrepassen els 1.000, segons l'OIM

Els immigrants i refugiats que han arribat aquest any pel Mediterrani a Europa arriben als 43.000, mentre que els morts han superat el miler després d'un últim naufragi aquest dijous, segons ha informat l' Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

Dels morts, 150 eren nens, ha precisat el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef). Pràcticament totes les morts han tingut lloc a la ruta del Mediterrani central, que passa per Líbia i Itàlia: la més perillosa de totes les rutes de migració del món, segons indiquen les estadístiques.

Sobre l'últim naufragi, el portaveu de l'OIM a Ginebra, Joel Millman, ha indicat a la premsa que "s'ha registrat l'arribada –a Itàlia– de supervivents rescatats en les últimes 24 hores en el Mediterrani, amb testimonis que afirmen que hi ha 100 desapareguts".

De les arribades totals pel Mediterrani, gairebé 37.000 de les 43.000 corresponen a Itàlia, una situació radicalment diferent de la que s'observava en el mateix període del 2016, quan prop del 90% de les arribades a Europa es feien a través de Grècia. Aquesta ruta, més segura i que passava per Turquia i els Balcans, va ser tancada per l' acord entre la UE i Erdogan.

Durant els últims dies, a més, el flux d'embarcacions que arriben a les costes italianes s'ha multiplicat gràcies al bon temps. Només durant la setmana passada es va rescatar a més de 8.000 persones que viatjaven en 55 barques de cautxú amb més d'un centenar de passatgers cada una.

Sobretot nigerians

Millman també ha destacat que l'OIM ha detectat un canvi en les nacionalitats de persones que intenten entrar a Europa: la majoria són nigerians. "L'anàlisi de dades ens fa concloure que hi ha un moviment gairebé únicament de nigerians cap a Europa, que passa per diferents llocs.

Nigèria és el país més poblat de l'Àfrica –amb 190 milions d'habitants– i pateix diversos conflictes, tant mediambientals, com de violència i inseguretat i jihadisme.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF