PRESIDÈNCIA DE CUBA
Internacional 26/02/2013

Raúl Castro diu que deixarà el poder el 2018

Ara
2 min

Barcelona.Cuba allargarà la presidència de Raúl Castro cinc anys, però no més. El germà de Fidel Castro va confirmar dilluns a la matinada que no té intenció d'allargar el seu mandat més enllà del 2018. Davant l'Assemblea Nacional i escudat pel líder guerriller, que va reaparèixer per sorpresa, Raúl Castro va anunciar que s'introduirà a la Constitució la limitació dels càrrecs polítics a un màxim de deu anys i que s'establiran edats màximes per a aquestes responsabilitats. "En el meu cas, amb independència de la data que es perfeccioni en la Constitució, aquest mandat serà l'últim", va dir el general, de 81 anys, després de ser ratificat a la cambra.

Per als grups de l'exili cubà a Miami, aquest pas significa un "tímid senyal" d'oberturisme, com també la designació de Miguel Díaz-Canel, un enginyer de 52 anys i pròxim a Raúl Castro, com a a vicepresident primer, un càrrec que fins ara ostentava l'històric dirigent cubà José Ramón Machado, de 82 anys. El règim es veu forçat, per "raons biològiques i no de voluntat política", a "començar d'alguna manera un procés de transició política", opinava ahir a Efe José Hernández, titular de la Fundación Nacional Cubano Americana (FNCA).

Els germans Castro fa 54 anys que es mantenen al poder a Cuba. En un discurs sorpresa diumenge a l'Assemblea Nacional, Fidel va lloar la "increïble capacitat de resistir i vèncer" del poble cubà, segons va difondre ahir el diari oficial Granma .

Raúl Castro va ser nomenat formalment president de Cuba el febrer del 2008, dos anys després d'haver assumit de manera interina la direcció del país en substituir el seu germà Fidel, de 86 anys, que ja li havia delegat el poder el 2006 per problemes de salut.

stats