ONADA D'ATACS
Internacional 28/04/2012

Quatre atemptats alteren Ucraïna abans de l'Eurocopa

A sis setmanes d'acollir l'Eurocopa 2012, Ucraïna s'enfronta a l'amenaça del terrorisme, un fenomen al qual no està acostumada. Quatre bombes van deixar ahir una trentena de ferits a Dnipropetrovsk.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Quatre atemptats alteren Ucraïna abans de l'Eurocopa

BARCELONA.A diferència de la seva veïna Rússia, Ucraïna no ha patit gaires atemptats. Peraixò, les quatre bombes que van esclatar ahir van alterar els ciutadans de Dnipropetrovsk, un dels principals centres industrials del país, amb una població d'un milió i mig de persones.

El primer dispositiu va ferir una desena de persones en explotar a les 11 del matí (hora catalana) a la parada de tramvia Teatre de l'Òpera, en ple centre urbà, just quan arribava un vagó ple de passatgers. Mitja hora després, la segona bomba va ferir-ne una desena més, nou dels quals nens, a prop d'un cinema. Al mateix temps, el tercer atac es produïa prop del parc Globa, on van quedar ferides dues persones. L'última explosió, a l'avinguda Karl Marx, prop del Teatre de l'Òpera, no va ferir ningú.

Dnipropetrovsk, a 400 quilòmetres al sud-est de Kíev, no és una de les quatre ciutats ucraïneses que acolliran partits de l'Eurocopa 2012 però és a poca distància de Donetsk, una de les escollides. Els atacs van posar en qüestió la capacitat de les autoritats d'oferir protecció a les desenes de milers d'aficionats que arribaran al país entre juny i juliol. No obstant això, la UEFA va assegurar que mantenia la seva confiança en "l'habilitat de les autoritats per facilitar un torneig tranquil i festiu".

El govern no va fer públic si tenia pistes sobre el motiu dels atacs ni va apuntar a possibles sospitosos, però la Fiscalia General va obrir un cas criminal contra un "acte de terrorisme". El president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, va dir que els atacs representen "un repte per a tot el país". El primer ministre, Mykola Azarov, va insinuar que els seus opositors aprofitarien els atemptats per atacar-lo. "És favorable a les forces que volen desestabilitzar la situació al país", va dir a Facebook.

Rússia va oferir ajuda a les autoritats per investigar els fets i Polònia, l'altre país amfitrió de l'Eurocopa, va dir que els bombardeigs eren un fet excepcional.

Atemptats esporàdics

La història d'atacs en aquesta antiga república soviètica és curta i molts han estat més lligats a l'extorsió econòmica que al terrorisme amb rerefons polític.

El gener del 2011, dues bombes van explotar en una ciutat de l'est del país però no van provocar ni morts ni ferits. En aquell cas, la policia va rebre un missatge dels suposats autors, que amenaçaven de fer esclatar més dispositius si no se'ls donaven cinc milions d'euros. Les autoritats van negar-se a pagar però no es van produir més atacs.

L'últim atemptat al país va ser el novembre de l'any passat a la mateixa Dnipropetrovsk, quan una bomba va explotar en un garatge prop d'una estació de metro i va matar un home de negocis de 27 anys.

Els fets d'ahir sacsegen especialment un país immers en la tensió política interna i també amb la UE al voltant de l'arrest de la líder opositora Iúlia Timoxenko. L'antiga primera ministra va néixer, precisament, a Dnipropetrovsk i acusa el president Ianukóvitx de permetre que la maltractin a la presó. Timoxenko, que compleix una condemna de set anys per abús de poder, fa nou dies que està en vaga de fam.

stats