DESAFIAMENT DE KIM JONG-UN
Internacional 25/01/2013

Pyongyang amenaça els EUA

Choe Sang-hun
3 min
Moment del llançament d'un coet nord-coreà amb un satèl·lit el 12 de desembre del 2012. Va ser el primer míssil llançat amb èxit després d'un primer intent fallit a l'abril.

THE NEW YORK TIMES / SEÜLCorea del Nord va amenaçar ahir de llançar més coets de llarg abast i fer el seu tercer test nuclear per, segons va argumentar el règim, millorar la seva capacitat d'atacar els Estats Units després que les Nacions Unides imposessin noves sancions a Pyongyang.

L'amenaça és el desafiament més gran que el nou líder, Kim Jong-un, ha fet no només a l'etern enemic del seu país, els Estats Units, sinó també a l'últim gran aliat que li quedava, la Xina, i als governs nord-asiàtics que estan passant per sensibles transicions de poder.

En un comunicat difós pels mitjans públics, la Comissió Nacional de Defensa -la principal agència de govern, liderada per Kim- va dir que "una varietat de satèl·lits i coets de llarg abast seran llançats l'un rere l'altre per fer un test nuclear d'alt nivell dirigit als Estats Units, l'enemic jurat del poble nord-coreà".

El missatge no clarificava quan es faria el test, que serà el primer d'ençà que Kim va arribar al poder després de la mort del seu pare, Kim Jong-il, el desembre del 2011.

Però parlant de les preparacions al centre de proves de Punggye, al nord del país, el Coronel Wi Yongseob, portaveu del ministeri de Defensa de Corea del Sud, va dir ahir que "Corea del Nord podrà fer el test nuclear tan bon punt el seu líder es decideixi a fer-lo".

Corea del Nord havia insinuat la possibilitat de fer un test nuclear després que dimarts el Consell de Seguretat de les Nacions Unides aprovés per unanimitat una resolució per endurir les sancions contra Pyongyang. La resolució també condemna el llançament d'un coet el 12 de desembre com una violació d'una prohibició de l'ONU que no permetia al règim fer proves fent servir míssils balístics.

Des d'aleshores, Pyongyang ha anunciat que defugirà qualsevol conversa sobre la possibilitat de desnuclearitzar la península coreana, i ha afegit que no deixarà les armes nuclears "fins que tot el món es desnuclearitzi".

El comunicat d'ahir del règim indica que Kim, malgrat indicis recents de canvis econòmics i una relativa obertura a Pyongyang, probablement seguirà el patró que va establir el seu pare mentre liderava el país: un cicle de llançaments de coets, condemnes de les Nacions Unides i proves nuclears.

"És un gran examen per a Kim Jong-un", va dir Koh Yu-hwan, un especialista en política nord-coreana de la Universitat Dongguk de Seül. "A diferència del llançament de coets del desembre -que va ser un desig al llit de mort del seu pare-, aquesta nova prova nuclear serà una decisió exclusivament de Kim Jong-un, i ell en serà l'únic responsable".

Alerta internacional

Per "test nuclear d'alt nivell", Corea del Nord vol dir probablement que intenta aconseguir prou tecnologia per construir caps nuclears prou petits per muntar-los en míssils de llarg abast, segons han dit molts analistes. Els entesos asseguren que Pyongyang podria detonar una bomba d'urani per demostrar la seva habilitat per produir-ne per a armes. Les dues anteriors proves del règim, el 2006 i el 2009, van utilitzar una part del seu arsenal limitat de plutoni.

Un test nuclear obligaria els Estats Units i Corea del Sud a prendre una posició ferma, i dissipar així les esperances que veien en Kim la remota possibilitat d'un règim nord-coreà més obert a mantenir relacions amb la comunitat internacional.

Glyn Davies, l'enviat especial de Washington a Corea del Nord, va alertar ahir que un test nuclear seria "un error i una oportunitat perduda" del règim nord-coreà. "No és el moment d'augmentar les tensions a la península coreana", va dir Davies, que visitava Seül per coordinar les polítiques del segon mandat d'Obama cap a Pyongyang i també cap al nou govern del president sud-coreà, Park Geun-hye.

stats