COREA DEL NORD
Internacional 18/05/2018

Pyongyang eleva el to i allunya la cimera amb Trump

Els EUA volen que el règim de Kim Jong-un es desfaci de caps nuclears i míssils en sis mesos

Sònia Sánchez
2 min
El líder nord-coreà, Kim Jong-un, en la signatura de la declaració de Panmunjom el 27 d’abril.

BarcelonaEl retorn de Corea del Nord a la diplomàcia agressiva i la retòrica incendiària es va confirmar ahir quan el cap de l’equip negociador de Pyongyang, Ri Son-gwon, va titllar el govern sud-coreà d’“ignorant i incompetent”. Després de suspendre dimecres la reunió prevista amb Seül per avançar en les negociacions de pau, Ri va advertir ahir que no es reprendran les converses fins que no es resolgui “la greu situació que ha portat a suspendre-les”, en al·lusió a les maniobres militars conjuntes de Corea del Sud i els Estats Units, que es van reprendre divendres passat.

El règim nord-coreà diu que aquests exercicis violen la declaració de Panmunjeom, el text acordat per Kim Jong-un i el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, en la seva cimera bilateral del 27 d’abril passat. L’acord establia el cessament immediat “de tots els actes hostils de l’un cap a l’altre” per “terra, mar i aire, que siguin font de tensió militar o conflicte”. Pyongyang sempre ha denunciat aquestes maniobres conjuntes com un desafiament al seu règim, perquè les interpreta com a operacions preparatòries per a la invasió. Però renunciar a la seva presència militar a la zona és una línia vermella que els EUA no estan disposats a passar.

A més, segons publicava ahir el diari japonès Asahi Shimbun, els EUA han demanat a Corea del Nord que es desfaci de bona part del seu arsenal nuclear en un termini de sis mesos i traslladi fora del país caps nuclears, material atòmic i míssils balístics intercontinentals. A canvi, el règim sortiria de la llista d’estats patrocinadors del terrorisme. Segons el diari nipó, la proposta la va fer el secretari d’estat dels EUA, Mike Pompeo, a Kim Jong-un, en la seva última reunió a Pyongyang, preparatòria per la prevista cimera entre Kim i Donald Trump.

La històrica trobada s’havia de fer el 12 de juny a Singapur, però el règim ja va dir dimecres que no hi assistiria si els EUA seguien demanant-li que es desfaci “unilateralment” del seu arsenal nuclear.

El ministre d’Exteriors de Corea del Sud, Kang Kyung-wha, va admetre ahir el seriós escull que suposa la diferència de visions entre Pyongyang i Washington sobre com s’ha de dur a terme la “desnuclearització” del règim nord-coreà, pactada en la declaració de Panmunjeom. Però va oferir el govern sud-coreà com a “mediador” per a una entesa.

El dilema sobre Bolton

Un altre escull als ulls de Pyongyang és John Bolton, el conseller de seguretat nacional de Trump que va suggerir una negociació amb Pyongyang semblant a la que es va dur a terme amb el règim de Muammar al-Gaddafi el 2003 perquè abandonés les armes nuclears. El record del linxament de Gaddafi el 2011 per forces rebels amb suport de l’OTAN ha estat evocat per autoritats nord-coreanes com un motiu per no desfer-se de la dissuasiva arma atòmica.

Analistes internacionals plantejaven ahir el dilema de Trump entre donar suport a la línia dura de Bolton o bé prescindir d’ell per facilitar una eventual trobada amb Kim Jong-un. Però els últims moviments de Trump, amb la sortida de l’acord nuclear de l’Iran o el polèmic trasllat de l’ambaixada a Jerusalem, no fan presagiar una moderació de l’estratègia diplomàtica del president nord-americà.

stats