Putin va per lliure

El president rus optarà a un quart mandat com a candidat independent

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha anunciat que es postula per a les eleccions del próxim 18 de març com a candidat independent, sense el paraigua de la seva formació, Rússia Unida.  "Hi aniré com a independent, però confio en el suport de les forces polítiques, partits i organitzacions socials que comparteixen la meva postura sobre el desenvolupament del país", ha dit el cap del Kremlin. Fa una setmana ja va anunciar que optarà a un quart mandat que, si guanyés, el mantindria en el poder fins al 2024. 

Les enquestes donen una majoria a Putin però amb la jugada d'anar per lliure busca distingir-se d'unes sigles que no sempre han tingut ampli reconeixement popular. Putin és per ell sol un valor que després de 18 anys a la presidència gairebé no s'ha desgastat i no hi ha hagut cap opositor amb prou empenta per fer-li ombra.

Rússia, ha subratllat, ha de ser un país "que miri al futur, més modern, amb un sistema polític més flexible i una economia basada en tecnologies puntes".  Preguntat per l'enorme distància en intenció de vot que el separa segons tots els sondejos de la resta dels candidats, Putin ha assegurat que li agradaria que Rússia tingués un sistema polític més competitiu i, en aquest sentit, ha indicat que  "no pot existir sense competència política".

L'estrella mediàtica que vol fer ombra a Putin

Més de 1.600 periodistes nacionals i estrangers han acudit a la tradicional roda de premsa que celebra Putin cada any per aquestes dates nadalenques.

L'any passat el líder del Kremlin va respondre a 62 preguntes en una conferència de premsa que va durar 3 hores i 50 minuts, encara que el rècord el va batre el 2008, quan es va passar 4 hores i 40 minuts responent preguntes dels periodistes.

EDICIÓ PAPER 15/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF