Publicitat
Publicitat

Putin adverteix a la UE que podria tallar l'enviament de gas que passa per Ucraïna

Moscou demana reunir-se amb Europa i Ucraïna per estabilitzar l'economia de Kíev i garantir el subministrament de gas

El president rus, Vladímir Putin, ha advertit aquest dijous als líders europeus que Moscou podria tallar l'enviament de gas que passa a través d'Ucraïna a causa del continu impagament d'aquest país i ha demanat "consultes immediates" a tres bandes sobre aquesta qüestió.

Putin ha enviat una carta als líders de 15 països europeus i de Turquia que reben gas rus a través d'Ucraïna, en la qual expressa la seva profunda preocupació pel deute d'aquest país pel gas que importa des de Rússia, i que supera els 2.000 milions de dòlars, segons ha informat el Kremlin. Els països als quals el mandatari rus ha enviat la carta són: Alemanya, França, Itàlia, Moldàvia, Romania, Turquia, Hongria, Eslovàquia, Eslovènia, Macedònia, la República Txeca, Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia, Bulgària i Àustria.

En la missiva, el mandatari rus assegura que Moscou no exigirà a Kíev altres condicions per al pagament del gas que les estipulades en el contracte existent des del 2009, però diu que la companyia estatal Gazprom estaria en el seu dret d'enviar només el gas pagat per endavant i, en cas extrem, de tallar el subministrament.

"Per descomptat, això seria una mesura extrema. Ens adonem que això augmentaria el risc de la presa il·legal del gas que va a través del territori d'Ucraïna cap als consumidors europeus i que podria dificultar la formació de les reserves de gas a Ucraïna per a l'hivern", afirma Putin a la carta. Però, al mateix temps, adverteix que "Rússia no pot i no ha de sostenir sola la càrrega de l'economia ucraïnesa oferint rebaixes i perdonant els deutes i, de fet, usant aquests subsidis per cobrir el dèficit d'Ucraïna en el seu comerç amb els països d'Europa".

Putin proposa als europeus mantenir "consultes immediates" a nivell de ministres d'Economia, Finances i Energia, a tres bandes, Europa, Rússia i Ucraïna, per estabilitzar l'economia d'aquest país i garantir el subministrament i trànsit del gas. El mandatari s'estén a la carta exposant els nombrosos descomptes que Rússia ha concedit a Ucraïna en el preu del gas en els últims quatre anys i que qualifica de "subsidi de l'economia ucraïnesa".

Assegura que es tractava de "mantenir l'estabilitat de l'economia d'Ucraïna i de preservar llocs de treball" i afirma que "cap altre país li va donar un suport semblant".

Un deute que va en augment

"Mes rere mes, creix el deute de Naftogaz Ucraïna pel gas. Entre el novembre i desembre del 2013 era de 1.451 milions de dòlars, al febrer, de 2014, 260 milions més, i al març, 526 milions més. Els recordo que al març encara els aplicàvem el preu amb descompte de 268,5 dòlars per cada mil metres cúbics. I, fins i tot amb aquest preu, Ucraïna no va pagar ni un sol dòlar", censura Putin.

Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, ha destacat que les propostes de la carta "busquen prendre mesures urgents, atès que la situació no admet dilació", ha afegit el portaveu.

Gazprom va anunciar fa una setmana una pujada del preu del gas per a Ucraïna, fins als 485,5 dòlars per cada mil metres cúbics, a partir d'aquest mes d'abril. Ucraïna ja va anunciar ahir que ha deixat de bombar gas rus als seus dipòsits subterranis, que subministren l'hidrocarbur a Europa, ja que no accepta la pujada del preu anunciada per Moscou. Per part seva, Gazprom ha advertit que el buidatge dels dipòsits subterranis pot afectar el trànsit de gas rus a Europa a l'hivern.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF