Internacional 18/11/2018

Més de mil desapareguts a l’incendi del nord de Califòrnia

El nombre de morts ja puja a 74 entre els dos focs encara actius a l’estat

Efe
3 min
El president nord-americà, Donald Trump, conversant ahir amb una veïna de la ciutat devastada de Paradise.

Los AngelesLa llista de damnificats pel foc que continua sense control al nord de Califòrnia no deixa de créixer cada dia. Ahir, al tancament d’aquesta edició, ja eren 71 els morts en aquest incendi, que ja és el més destructiu de la història de l’estat i es compta entre els més mortífers, juntament amb alguns que es remunten a principis de segle XX. A aquestes víctimes mortals cal afegir-ne tres més, de l’incendi que crema al sud de l’estat, a prop de Los Angeles, de manera que la xifra global de morts s’eleva a 74.

En l’incendi del nord, el més devastador i batejat com a Camp Fire, els equips de rescat buscaven ahir 1.011 persones, tot i que insistien que en molts dels casos podrien ser veïns que estan bé però que no han pogut ser localitzats per les autoritats i que, per tant, se’ls considera desapareguts.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va arribar ahir a Califòrnia per visitar les zones devastades. Quan va arrencar el foc fa una setmana, Trump va atribuir els incendis a la mala gestió forestal de l’estat, i ahir, just abans de pujar a l’avió per visitar la zona, es va refermar en aquesta opinió. També en una entrevista a la Fox, gravada ahir mateix perquè fos emesa avui diumenge als EUA, Trump insistia que li havia sorprès veure bombers enretirant arbres secs que “haurien d’haver estat arrencats fa molt de temps” i que, en la seva opinió, van contribuir a la propagació del foc. En resposta a la pregunta de si creia que el canvi climàtic havia jugat algun paper en la virulència dels incendis, el president nord-americà va respondre: “Potser hi ha contribuït una mica, però el gran problema és la gestió”.

Visita de Trump amb polèmica

Aquestes declaracions han caigut bastant malament a Califòrnia, on el president va ser rebut, en aterrar, per l’encara governador de l’estat, el demòcrata Jerry Brown –que es retira–, i pel governador electe, també demòcrata, Gavin Newsom, que assumirà el càrrec el 7 de gener després de guanyar les eleccions el 6 de novembre. El president va aterrar a la base aèria de Baele, a prop de Sacramento, al nord de l’estat, i en el seu trajecte en cotxe cap a Paradise va debatre sobre la polèmica qüestió amb els governadors.

Paradise és la zona zero de la catàstrofe, una petita localitat de 27.000 residents que ha quedat totalment aniquilada per les flames. Va ser devastada la nit del 8 de novembre i encara s’hi continuen trobant cossos, vuit d’ells divendres mateix. Després d’una setmana cremant, el Camp Fire ha arrasat en total 60.000 hectàrees, i els bombers han aconseguit contenir-lo només en un 55% del perímetre. Amb prop de 10.000 cases destruïdes i més de 47.000 persones amb ordre d’evacuació, molta gent va buscar refugi a casa de familiars o amics. Ahir, almenys 1.100 veïns van ser ubicats en 14 albergs d’emergència aixecats en esglésies, centres comunitaris i escoles. Però molts dels refugis estaven plens i alguns evacuats es van haver d’instal·lar en tendes de campanya o van haver de dormir al cotxe.

Ahir, Trump va visitar les runes carbonitzades de Paradise i va poder constatar el grau de devastació causat per l’incendi. “Ningú podia pensar que això pogués passar –va dir–. No crec que tornem a tenir una cosa així, esperem que aquest incendi sigui l’últim, perquè ha sigut realment terrible”, va afegir.

Mentrestant, el foc del sud, anomenat Woolsey Fire, havia estat contingut ahir ja en un 78% i no ha estat tan devastador com el del nord.

stats