MASSIFICACIÓ PENITENCIÀRIA
Internacional 11/03/2013

Presons brasileres, un sistema medieval a punt del col·lapse

En dues dècades, el nombre de reclusos ha augmentat un 380%

Joaquim Piera
3 min
Presons brasileres, un sistema medieval a punt del col·lapse

São Paulo"Si hagués d'estar molts anys en una presó nostra, preferiria morir", assegurava fa poc el ministre de Justícia brasiler, José Eduardo Cardozo. "Tenim un sistema penitenciari medieval en què no només es violen els drets humans, sinó que no es permet el que és més important en una pena: la reinserció", reblava Cardozo en un mea culpa que va reobrir el debat sobre la situació de les presons brasileres.

Les dades oficials indiquen que el 2012 es va tancar amb un nou rècord històric de 550.000 reclusos, dels quals, segons el Consell Nacional de Justícia (CNJ), el 42% són casos provisionals, a l'espera de judici. El govern del Brasil reconeix un dèficit de 250.500 places penitenciàries, cosa que provoca un índex d'ocupació de les presons del 168%, el més elevat entre els països emergents. Per pal·liar aquesta situació, l'executiu de Dilma Rousseff va assegurar que entre el 2011 i el 2014 s'invertirien 425.000 milions d'euros en el sistema penitenciari per crear 42.500 noves places.

La situació actual és conseqüència d'un augment vertiginós d'un 380,5% de la població penitenciària en els últims vint anys (de 114.400 presos el 1992 es va arribar als 550.000 del 2012). Un percentatge només superat per Cambodja i El Salvador, segons dades del World Prison Brief (WPB). En aquest període, la població brasilera ha crescut un 28%. El gegant sud-americà s'ha situat quart en el rànquing absolut de presos darrere dels Estats Units, la Xina i Rússia.

L'increment de la població penitenciària no només respon a un augment de la criminalitat, sinó a l'enduriment de la legislació penal i a la millora en l'eficiència de les accions policials, segons l'anàlisi dels experts. Tot i que el Departament Penitenciari Nacional assegura que l'objectiu del govern brasiler és reduir la xifra de presos i ampliar les penes alternatives, el cert és el que el 2012 es va tancar amb un 7% més de reclusos.

Tortures i violacions de drets

Les ONG es mostren molt crítiques amb el sistema penitenciari i judicial actual. La Pastoral Carcerària de l'Església catòlica considera que entre "el 70% i el 80%" dels presos podrien estar fora dels centres complint penes alternatives, prestant serveis a la comunitat, amb vigilància a distància o en règim semiobert.

Els errors en l'aplicació de penes sovintegen, com va reflectir un informe del Consell Nacional de Justícia. Durant el 2010 i el 2011, jutges, fiscals i advocats van visitar la pràctica totalitat dels centres de reclusió del país per fer un diagnòstic del sistema penitenciari. Es van analitzar in situ 310.000 processos judicials i es van alliberar 24.800 presos (9%), molts d'ells oblidats pel sistema.

L'informe de conclusió és un llistat de denúncies esgarrifoses: abusos de l'autoritat, violació de drets humans, tortures físiques i psicològiques, condicions d'insalubritat, falta d'atenció sanitària, alimentació deficient... Són els mateixos arguments de les ONG.

"Darrere la massificació i la degradació penitenciària hi ha problemes com l'empresonament en massa i les massacres practicades diàriament contra els més pobres, perquè són els pobres, principalment joves i negres, les principals víctimes d'un sistema selectiu i degradant", denuncia la Pastoral Penitenciària en una carta oberta al ministre de Justícia. En el mateix document es recorda que només el 10% dels presos tenen accés a educació i es critica que l'estat centri la lluita contra el tràfic de drogues en els més desfavorits: es posa l'exemple que el 70% de les 36.000 dones preses són acusades de narcotràfic, tot i que no ocupen llocs de gestió en les xarxes de distribució.

stats