Publicitat
Publicitat

Pequín prohibeix globus, ganivets i pistoles de joguina

Flors, banderes vermelles i molta seguretat és el que es veu als carrers de Pequín, preparats per acollir la cita política més important del país, que se celebra cada cinc anys: el congrés del Partit Comunista Xinès (PCX).

El batec de la ciutat s’ha alentit, el trànsit disminueix i la presència policial ha augmentat visiblement. També ha aparegut un altre clàssic de les grans ocasions, els vigilants voluntaris comunitaris: persones grans amb braçalets vermells que passegen pels seus barris atents per alertar de qualsevol fet sospitós.

Les autoritats intenten blindar la ciutat perquè no hi hagi cap incident. Al metro, on sempre cal passar per un escàner, s’ha reforçat la seguretat, cosa que provoca més cues a les hores punta. Els hotels que acullen els participants del congrés estan protegits amb fortes mesures de seguretat i hi ha molta més policia amb material antidisturbis a les zones comercials.

I, per descomptat, ha augmentat el control sobre internet, que ha alentit la seva velocitat. WhatsApp ha quedat permanentment bloquejat i els serveis de VPN per saltar-se la censura xinesa funcionen amb moltes dificultats. També s’ha advertit que es monitoritzaran els missatges a les xarxes socials xineses, com Weixin.

La llista de prohibicions és llarga: no es pot fer foc, ni obres en els habitatges. S’ha prohibit l’ús de drons i de globus aerostàtics. Han desaparegut els ganivets de les botigues i s’ha prohibit la venda de pistoles de joguina. També s’ha interromput el servei d’algunes empreses de missatgeria.

De moment, el que el govern no està aconseguint és que el sol i el cel blau apareguin per rebre els delegats del Partit Comunista. Almenys els dies anteriors al congrés, la boira i la contaminació predominen a la ciutat. És habitual, però, que durant grans esdeveniments com aquest es tanquin fàbriques i es paralitzin obres per millorar la qualitat de l’aire.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF