Internacional 03/11/2012

Pennsilvània, l'estat demòcrata que els republicans volen fer seu

Núria Ferragutcasas
3 min
A la central de trucades de la campanya de Romney es treballa a tota màquina els últims dies de campanya.

GREENSBURG (PENNSILVÀNIA)A les dues oficines de les campanyes dels candidats, Barack Obama i Mitt Romney, a Greensburg, Pennsilvània, s'hi respira un ambient diferent. Els seguidors del president truquen a possibles votants i ho fan tranquils, segurs d'una nova victòria en aquest estat tradicionalment demòcrata. Tot just un carrer més avall, un grup de dones republicanes estan més enfeinades i animades perquè confien donar la sorpresa dimarts que ve.

"Guanyar Pennsilvània és molt difícil, però no hem perdut l'esperança", diu la Rebecca, que ajuda el seu marit en el petit negoci familiar de productes farmacèutics. Minuts abans parlava per telèfon amb un jove de 18 anys per intentar-lo convèncer perquè voti per Mitt Romney. "La gent jove no entén que Obama ens està portant cap al socialisme", explica indignada, i assegura que està en contra d'una intervenció del govern en l'economia i en les llibertats dels individus.

Mitt Romney tampoc ha perdut l'esperança i, per això, demà visitarà les rodalies de Filadèlfia per intentar aconseguir una victòria republicana a Pennsilvània per primer cop en 20 anys. Els demòcrates consideren que la decisió del republicà és "un acte a la desesperada", ja que les enquestes d'aquest estat donen un avantatge d'entre tres i sis punts a Obama. Sigui com sigui, Pennsilvània s'ha convertit en un nou camp de batalla.

La Rebecca no es creu els sondejos i diu que seguirà fent trucades els pròxims dies per aconseguir el suport que necessita el seu candidat. "La gent és molt egoista, vota pensant en els seus interessos. Jo ho faig pensant en el futur d'Amèrica".

Per a Jane Paratori, voluntària de la campanya d'Obama, l'objectiu és assegurar el triomf que pronostiquen les enquestes. A quatre dies de les eleccions, queden pocs indecisos i el que cal fer és mobilitzar els votants propis. "Parlo amb molta gent i la majoria em diuen que volen que el president acabi el que ha començat", explica Paratori.

Els seguidors demòcrates també informen sobre els passos necessaris per votar i recorden que no cal un carnet d'identitat oficial de l'estat per votar. En els últims mesos, Pennsilvània ha estat un dels centres de les polèmiques lleis impulsades pels legisladors republicans de 32 estats del país -que exigeixen als ciutadans nous requeriments per votar- per lluitar contra el frau electoral. Els crítics d'aquestes mesures, però, consideren que l'objectiu és restringir el vot a les minories, la gent gran, els ciutadans amb rendes baixes o els estudiants.

Votar amb identificació, en l'aire

De fet, la justícia de 19 d'aquests 32 estats també ho ha vist així i ha anul·lat o suspès les noves legislacions. La llei de Pennsilvània era una de les més estrictes, ja que només permetia votar als que tinguessin un permís de conduir emès per l'estat o un document d'identitat estatal.

"La meva mare no té carnet de conduir perquè ja és massa gran i, per tant, no hauria pogut votar", explica la Jane, que es mostra contenta i alleujada amb la decisió del jutge Robert Simpson, que a principis d'octubre va decidir suspendre la llei. La seva sentència no és contrària a la llei, però considera que l'estat no tenia temps suficient per donar un document a tots els votants que ho necessitaven abans del dia de les eleccions.

Segons el Centre Brenan per la Justícia, de la Universitat de Nova York, uns 21 milions de nord-americans no tenen un carnet d'identitat oficial i molts es podrien quedar sense exercir el seu dret de vot si se'ls demanés aquest document.

Els demòcrates van ser molt crítics amb les lleis des del principi, ja que creuen que busquen restringir el vot a una part de la població que tendeix a votar pel seu partit. Una sospita que, per a molts, es confirma en les paraules del líder republicà de la cambra legislativa de Pennsilvània, Mike Rurzai. "Aquesta llei assegurarà una victòria de Romney", va dir en un sopar amb simpatitzants a principis d'any.

Els republicans, però, neguen les acusacions i defensen les seves mesures per millorar el procés electoral. "Et demanen el carnet per comprar un paquet de tabac, per agafar un avió, per pagar unes compres. Crec que és normal que també es faci a l'hora de votar", diu la Rebecca al costat d'una figura de cartró de Mitt Romney.

Als Estats Units no tenen una llei electoral única, sinó cinquanta. Cada estat decideix els detalls del procés, com el disseny de la papereta i si es pot votar abans del dia de l'elecció -que sempre és un dimarts- per augmentar la participació. A més, tot i que pugui semblar estrany des de la perspectiva europea, tampoc tenen un carnet d'identitat nacional per als seus ciutadans, ja que es considera una intromissió del govern a la vida privada.

stats