Internacional 25/02/2016

El Parlament Europeu exigeix la suspensió de la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

L'Eurocambra apuja el to contra els governs espanyol i britànic, als quals recorda els milers de civils morts pels bombardejos de Riad al Iemen

Marc Toro
3 min
Imatge d'arxiu d'un bombardeig de la coalició liderada per l'Aràbia Saudita al Iemen. REUTERS

BarcelonaEl Parlament Europeu (PE) ha exigit aquest dijous una "suspensió immediata" de la venda d'armes i del suport militar dels estats comunitaris a l'Aràbia Saudita, que des del 26 de març de l'any passat lidera una campanya de bombardejos al Iemen.

Mitjançant una resolució, en què es destaca la crisi humanitària i les milers de morts civils causades per l'ofensiva de Riad, l'Eurocambra ha assenyalat Espanya, el Regne Unit, França i Alemanya com a principals països de la UE que venen armament a la casa dels Saud –a la llista també s'inclouria Suècia–, i ha apujat especialment el to contra Madrid i Londres per haver "augmentat significativament" les exportacions armamentístiques al país del Pròxim Orient.

Cliqueu aquí per llegir 'Negocis amb el rei amic', sobre les exportacions d'Espanya a l'Aràbia SauditaSegons un informe publicat a principis de setmana per l'Institut Internacional d'Estudis per la Pau d'Estocolm (SIPRI), l'Aràbia Saudita ha estat, després de l'Índia, el segon importador d'armes del món en els últims cinc anys, i el país que més armament ha comprat durant aquest període als Estats Units, el principal exportador mundial.

Els europarlamentaris reunits a Brussel·les han deixat clar que la intervenció de l'Aràbia Saudita al Iemen, que té el "suport dels Estats Units", ha causat ja 7.500 morts –la meitat, civils– i uns 27.500 ferits, i s'han mostrat convençuts que la missió saudita té com a objectiu "reforçar el seu control a la regió", cosa que "només portarà més patiment als iemenites". En última instància, han afegit els eurodiputats, el deteriorament de la situació política i de la seguretat al Iemen ha beneficiat a grups terroristes com Al-Qaida o Estat Islàmic.

Cal tenir en compte que, tot i la resolució del PE, la decisió de suspendre la venda d'armes és ara en mans dels estats, que tenen l'última paraula. L'estat espanyol va justificar aquest agost la venda d'armes a Riad amb l'argument que té "garanties d'ús final"; és a dir, que els contractes tenen "estrictes clàusules de no-reexportació

Al marge de la venda d'armes, el Parlament Europeu també ha rebutjat "qualsevol intervenció militar internacional" al Iemen en considerar que "només hi pot haver una solució política" al conflicte". La resolució europea va un pas més enllà i condemna enèrgicament "la connivència i complicitat" entre la UE i els dictadors de països àrabs.

Els europarlamentaris critiquen, en última instància, el paper de diversos estats occidentals en les intervencions militars en països del Pròxim Orient, que –diu el text de Brussel·les– ha "fomentat l'agreujament" dels conflictes a la zona.

Pressions de Riad sobre Brussel·les

Poca estona abans que s'aprovés la resolució, el diari britànic 'The Guardian' ha explicat que diversos membres del Parlament Europeu han rebut pressions de l'Aràbia Saudita perquè votessin en contra del veto sobre la venda d'armes a Riad.

"L'ambaixador saudita a Brussel·les, Abdulrahman al-Ahmed, va enviar una carta als parlamentaris diumenge, en la qual els va instar a no votar per la resolució i va defensar la intervenció militar del seu país", explica el rotatiu, que ha tingut accés a la missiva. En la carta, diu 'The Guardian', també s'assegura que, al costat dels bombardejos, Riad ha proveït ajuda humanitària al Iemen.

Ricard G. Samaranch, col·laborador de l'ARA al Pròxim Orient, descrivia així al març l'ofensiva sobre el Iemen: "L’Aràbia Saudita lidera una onada de bombardejos contra posicions de la milícia houthi, que va fer un cop d’Estat al Iemen al febrer i va desencadenar una confrontació civil. L’ofensiva, en què participen diversos països aliats, s’inscriu en la batalla que lliuren l’Aràbia Saudita i l’Iran per a l’hegemonia regional al Pròxim Orient, exacerbada arran de les revoltes àrabs. De religió xiïta, els houthis reben el suport de Teheran i han ampliat les àrees que tenen sota control, un moviment percebut com una greu amenaça per a Riad".

stats