Internacional 09/03/2016

El Palau de Buckingham s'enfronta al sensacionalista 'The Sun' pel 'Brexit'

La casa reial britànica presenta una queixa formal contra el rotatiu per haver publicat que Isabel II dóna suport a la sortida del Regne Unit de la UE

Quim Aranda
2 min
'The Sun'

LondresEl Palau de Buckingham carrega contra 'The Sun'. El titular 'Queen Backs Brexit' ("La reina dóna suport al Brexit"), que apareixia aquest matí a tota portada, amb una fotografia de la monarca al costat, en l’edició impresa del diari britànic, ha provocat una situació excepcional de la casa reial britànica: la presentació d’una queixa formal davant de l’organisme que vetlla pels estàndards ètics dels mitjans de comunicació escrits.

La informació, signada pel redactor en cap de política del diari, recollia uns comentaris que, suposadament, Isabel II hauria fet el 2011 a Nick Clegg, aleshores viceprimer ministre liberal-demòcrata del govern de coalició, contra "la direcció equivocada" que prenia la Unió Europea. Esmentant una font molt ben situada de l’escena política britànica, el diari assegurava que el comentari de la reina va tenir lloc durant un dinar al castell de Windsor. L’amonestació de la reina a Clegg es va perllongar "bastant de temps, deixant a d'altres hostes molt sorpresos". "La gent que va escoltar-la -explica 'The Sun'- va quedar convençuda, sense cap dubte, sobre [quines són] les opinions de la reina en relació a la integració europea".

El sensacionalista diari del grup Murdoch ha pres vehement partit per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Les reaccions a la informació no s’han fet esperar. L’ara diputat Nick Clegg ho ha negat tot a través d'un tuit: "Això no té sentit. No tinc cap record que això passés i no és el tipus de coses que oblidaria", ha dit, mentre que un portaveu seu ha afegit que el que publica el rotatiu és "una informació totalment falsa".

A mig matí, el Palau de Buckingham emetia el primer comunicat sobre la notícia: "La reina continua sent políticament neutral, com ho ha estat als llarg dels 63 anys [de regnat]. No fem comentaris sobre al·legacions espúries d’origen anònim. El referèndum és una qüestió que ha de decidir el poble britànic". Dues hores després s’informava de la presentació formal de la queixa, la primera que rep de la casa reial l'Independent Press Standards Organisation. L’organisme actua des de setembre de 2014 com a garant dels drets dels lectors davant la premsa.

La queixa reial és basa en una de les clàusules relatives al codi de pràctiques professionals dels editors de diaris i revistes. En concret, la norma a què s’apel·la proscriu la "informació inexacta, enganyosa o distorsionada", incloent-hi titulars que no són compatibles amb el contingut del text en què es basen.

Però la informació de 'The Sun' anava més enllà de l’episodi del castell de Windsor. Així, la reina també s’hauria expressat en termes molt euroescèptics durant una recepció amb membres de la Cambra dels Comuns anys enrere. Al diari s’hi llegeix: "Un dels parlamentaris li va demanar [a Isabel II] per la seva visió sobre Brussel·les. La reina va etzibar iradament: 'No entenc Europa'. Una font parlamentària va comentar: 'Ho va dir amb bastant verí i emoció'. No ho oblidaré mai".

stats