NEGOCIACIONS AMB LA GUERRILLA
Internacional 14/03/2013

El PKK allibera vuit ostatges turcs i impulsa el procés de pau

La premsa d'Ankara filtra un alto el foc imminent dels kurds

Lluís Miquel Hurtado
2 min

Istanbul."En resposta a la crida del nostre líder, Abdullah Ocalan, hem entregat els vuit presoners", va anunciar ahir al matí un home identificat com a Bawer Dersim, membre del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i portaveu de les Forces de Defensa del Poble (HPG). Les paraules que va pronunciar en roda de premsa a Al-Amadiyah, al Kurdistan iraquià, signaven un nou capítol del procés de pau engegat a l'octubre.

El candidat a governador Kenan Erenoglu, els sergents Zihni Koç i Kemal Ekinci, el suboficial Abdullah Söpçeler, el policia Nadir Özgen i els soldats Ramazan Basaran, Hadi Gizli i Resat Çeçan van creuar la frontera entre l'Iraq i Turquia a través del pas de Habur a la tarda.

Els alliberats, que van ser capturats entre el 2011 i el 2012, van abraçar els seus familiars tan bon punt van creuar la frontera de tornada a Turquia. Ankara va celebrar el pas que va fer el grup armat: "Si la violència i les armes paressin, seria més fàcil canviar les polítiques de seguretat per polítiques reformistes", va comentar el president turc, Abdullah Gül, que era a Suècia de visita.

"La pilota ara és a la teulada de Turquia. Ha de demostrar que té bona voluntat per continuar el procés de pau", va suggerir Brawer Dersim en el seu discurs. La diputada del Partit de la Pau i la Democràcia (BDP) i una de les figures més implicades en el procés de pau, Sebahat Tuncel, va destacar a l'ARA que "les paraules de Dersim són molt importants": "La mostra de bona voluntat és un pas endavant en el procés de pau".

Però malgrat els senyals positius arribats des de les muntanyes de Kandil, refugi de les HPG i el centenar de milicians del PKK que en són membres, Tuncel està preocupada: "El que he vist voltant pel Kurdistan em fa pensar que la gent encara no està convençuda. Creuen que es tracta d'una jugada d'Erdogan per guanyar rèdit polític de cara a les pròximes eleccions".

Una cosa semblant creu l'exdiplomàtic turc Sinan Ülgen: "El procés de pau està fortament lligat a les ambicions presidencialistes de Recep Tayyip Erdogan". Segons la llei electoral, Erdogan no pot presentar-se a la reelecció perquè ha esgotat els mandats. Però el suport del BDP al seu projecte de nova Constitució per a Turquia, que inclouria un canvi en un sistema polític presidencialista, li obriria la porta a un altre mandat.

Negociacions a la presó

L'eix de les negociacions és l'illa d'Imrali. Situada enmig del mar de Màrmara, acull la presó en què hi ha tancat Abdullah Ocalan, el líder del partit PKK i pedra angular del procés de pau. Agents dels serveis secrets turcs (MIT) i diputats afins al moviment d'alliberament kurd fa mesos que participen en trobades en què es parla amb Ocalan, condemnat a cadena perpètua, sobre els passos a seguir per arribar a bon port.

Segons ha filtrat el diari turc Milliyet , Ocalan donaria suport al projecte presidencialista d'Erdogan. El seu pla proposaria anunciar oficialment un alto el foc i l'exili gradual de tots els milicians fora de Turquia. L'anunci es faria el 21 de març, coincidint amb la celebració del Nevruz (l'any nou kurd), i la sortida de la guerrilla del país es completaria el quinze d'agost, el 29è aniversari de la insurrecció armada del PKK.

stats