Internacional 19/03/2018

Brussel·les evita intervenir en "l'incident" entre Itàlia i l''Open Arms'

Segons la Comissió Europea, les ONG han de respectar el codi de conducta italià

Laia Forès
2 min
El capità, Marc Reig, i la cap de la missió, Anabel Montes, parlant per telèfon al pont de comandament.

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) es renta les mans davant la situació del vaixell de l’ONG catalana Open Arms retingut per les autoritats italianes al port de Pozzallo, a Sicília, després d’haver salvat 216 immigrants. Brussel·les ha evitat intervenir-hi perquè considera que és competència d’Itàlia. “Confiem que les autoritats italianes continuaran gestionant la situació, atès que és competència seva”, ha dit aquest dilluns la portaveu europea d’Immigració, Natasha Bertaud.

Brussel·les assumeix que l’'Open Arms' està retingut perquè hauria violat el codi de conducta italià que s’aplica a les ONG que treballen salvant vides al Mediterrani. Bertaud ha advertit que les ONG han de respectar les normes: “Fem una crida a totes les parts a respectar no només el dret internacional, sinó també el codi de conducta italià”.

L’executiu comunitari ha subratllat que el codi de conducta “té precisament l’objectiu d’evitar aquest tipus de situacions”. Segons Bertaud, la CE segueix de prop “l’incident” de l’'Open Arms', i està “en contacte” amb les autoritats italianes. De fet, el comissari d’Immigració, Dimitris Avramópulos, va parlar divendres amb el ministre de l’Interior italià, Marco Minitti, per abordar la situació.

El codi de conducta, impulsat per Itàlia però que compta amb el visitiplau de Brussel·les, és un conjunt de normes que han de respectar les ONG que rescaten immigrants al Mediterrani. Segons fonts comunitàries, des de l’entrada en vigor del codi, l’estiu del 2017, és la primera vegada que s’acusa una ONG de no haver-lo respectat.

Sense resposta a les amenaces de mort

Brussel·les també ha evitat condemnar l'actuació dels guardacostes libis, que van arribar a amenaçar de mort la tripulació de l''Open Arms'. "Segons el que entenem, els guardacostes libis han exercit en la seva pròpia zona territorial. No hi tenim res més a dir", ha dit Bertaud.

La CE assegura -en contra de la versió de l'ONG verificada per l'ARA- que el vaixell badaloní es trobava en aigües líbies. La Unió Europea finança l'equipament i la formació dels guardacostes de Líbia, país al qual ha confiat el control de la immigració clandestina del Mediterrani Central.

Eurodiputats denuncien la situació a la CE

El cas de l''Open Arms' també ha arribat a la CE en forma de pregunta interparlamentària. Un grup de 15 eurodiputats de diferents grups polítics (PPE, grup socialista, ALDE, els Verds/ALE i Esquerra Unitària) han denunciat aquest dilluns a la Comissió Europea la “immobilització” del vaixell de l’ONG catalana.

Els eurodiputats s’adrecen a l’executiu comunitari en una pregunta escrita per demanar quina opinió té Brussel·les sobre “l’acusació cap a les ONG que salven vides” i que cobreixen la manca d’efectius de la missió europea de recerca i salvament.

Els membres del Parlament Europeu -entre els quals hi ha els catalans Josep-Maria Terricabras, Ramon Tremosa, Javi López, Ernest Urtasun i Francesc Gambús- també demanen a la Comissió que faci gestions amb el govern italià “per retirar immediatament” els càrrecs contra l’ONG.

stats