MATAR DES DE LA IMPUNITAT
Internacional 22/04/2013

Objectiu: un tractat mundial per prohibir robots bèl·lics i 'drones'

Washington, Pequín, Londres i Berlín aposten per aquestes armes

Mireia Córcoles
2 min
Objectiu: un tractat mundial per prohibir robots bèl·lics i 'drones'

Barcelona.La guerra es deshumanitza i la línia entre la ciència-ficció i la realitat és cada vegada més prima. Els últims avenços en tecnologia militar s'encaminen cap al desenvolupament d'armes que funcionen per sistemes automatitzats i que tan sols necessiten ser guiades per programes informàtics. Arran de l'assassinat d'alguns líders d'Al-Qaida, com el d'Ossama bin Laden, l'ús d'aquest arsenal, en concret l'ús d'avions no tripulats -coneguts com a drones -, ha centrat l'interès mediàtic. El que la majoria desconeix, però, és l'abast i la dimensió d'aquesta tecnologia bèl·lica.

En els últims mesos hi ha hagut un creixent debat sobre l'ús que fan dels robots de guerra alguns exèrcits. Diverses organitzacions, entre les quals hi ha Human Rights Watch(HRW), alerten del perill que suposen per als civils en els conflictes armats. "Admetre que les màquines decideixin qui pot viure i qui morirà en el camp de batalla seria permetre que la tecnologia vagi massa lluny", afirma Steve Goose, director de la divisió d'armes de HRW, que avui llançarà a Londres una campanya a favor d'un tractat internacional de prohibició de l'autonomia de les màquines en els sistemes de combat.

Mark A. Gubrud, membre de l'International Committee for Robot Arms Control(ICRAC), un comitè d'experts en tecnologia robòtica, seguretat armamentística i llei humanitària internacional, denuncia a l'ARA les "tragèdies i les conseqüències impensables" que hi hauria en el que pot ser una "cursa imparable entre països". L'ICRAC demana un debat davant del ràpid desenvolupament d'uns sistemes capaços de "llançar míssils des de 5 quilòmetres d'altura", d'altres "de la mida d'un insecte que poden entrar en un edifici per espiar" i alguns "amb sensors altament potents".

El seu ús va en augment

Però els governs són molt reticents a deixar de banda el que promet ser l'arma del futur. Una prova d'això és que durant l'última dècada els sistemes aeris no tripulats s'han convertit en l'arma preferida per lluitar contra el terrorisme. Des de l'any 2005 s'ha viscut un increment del 1.200% en les patrulles aèries amb aquests vehicles i mentre el Pentàgon ha viscut una de les retallades més importants en despesa militar, la investigació i la construcció d'aquest armament no s'han vist afectades. En aquests moments, els EUA són el país capdavanter, ja que té la majoria d'aquest arsenal. La Xina, el Regne Unit i Alemanya també aposten per la compra de robots amb finalitats militars, mentre que Israel està desenvolupant la seva pròpia indústria i tecnologia.

Per la seva banda, HRW adverteix sobre els aspectes preocupants d'unes armes que podrien ser completament autònomes en els pròxims 20 i 30 anys. "No podran distingir adequadament entre soldats i civils ni tampoc aplicar cap criteri humà necessari per avaluar la proporcionalitat d'un atac, és a dir, si els danys que causarien a civils serien més grans que la seva utilitat militar".

"Aquests robots també frustrarien l'aplicació de controls extrajurídics sobre la mort de civils", denuncia l'organització. L'ús d'armes completament autònomes, expliquen, no preveu la possibilitat de compassió humana per les víctimes i "podria passar que governs autòcrates fessin servir aquest recurs de manera abusiva contra la seva pròpia població". Per últim, amb aquest tractat, HRW alerta que l'ús de robots plantejaria problemes de rendició de comptes: "Atribuir responsabilitat legal a l'operador, el programador o el fabricant per les accions d'un robot suposa desafiaments enormes".

stats