Estats Units
Internacional 19/06/2013

Obama davant la Porta de Brandenburg: "Mentre existeixin les armes nuclears no estarem segurs del tot"

El president dels Estats Units ha demanat a Rússia entrar en negociacions per reduir l'arsenal nuclear de les dues potències. Obama ha dit davant la cancellera Merkel que "tothom mereix una oportunitat, siguin d'Atenes o de Madrid"

Ara
2 min
Obama i Angela Merkel davant la Porta de Brandemburg / REUTERS

BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet aquest dimecres des de Berlín una crida per reduir l'arsenal d'armes nuclears a nivell mundial. El president nord-americà ha anunciat que vol reduir fins a un terç l'arsenal nuclear actual dels Estats Units i Rússia i ha animat Moscou a entrar en negociacions per aconseguir-ho.

Davant la Porta de Brandenburg, on John F. Kennedy i Ronald Regan van fer discursos durant la Guerra Freda denunciant la divisió de la capital alemanya, Obama ha dit que "ja no vivim amb por d'una guerra nuclear, però mentre existeixin les armes nuclears no estarem segurs del tot". El president ha demanat la col·laboració dels aliats de l'OTAN per forçar Corea del Nord i l'Iran a aturar els seus programes nuclears.

"Tothom mereix una oportunitat, siguin d'Atenes o de Madrid"

El president nord-americà ha parlat des de la part est de la Porta de Brandenburg, que ni JKF ni Reagan van poder trepitjar. "La Porta de Brandenburg és un símbol de llibertat per al món, per a aquest país i especialment per a mi", ha dit la cancellera alemanya, Angela Merkel, abans del discurs d'Obama. Traient-se la jaqueta després d'agrair "la calorosa benvinguda", Obama ha dit que "entre amics no cal tanta formalitat".

"Tot i no ser el primer president dels Estats Units a parlar des d'aquí, estic orgullós de ser a la part est de la Porta per recordar el seu passat", ha dit Obama. "Cap mur pot posar-se en el camí d'un poble que lluita per la llibertat. La llibertat és possible. Van ser els ciutadans els que van decidir tirar el mur". El president ha dedicat gran part del seu discurs a defensar que "tothom mereix la mateixa oportunitat, sense importar si viuen a Chicago, Berlín, Atenes o Madrid". Obama ha renovat la seva promesa de tancar Guantánamo.

Guanyar-se un premi Nobel qüestionat

La visió d'Obama d'un "món sense armes nuclears" durant un discurs a Praga el 2009, tres mesos després d'arribar a la Casa Blanca, va fer-lo guanyar el premi Nobel de la pau. Però la falta d'èxits en aquest camp desperta crítiques entre els que creuen que el premi va ser prematur.

stats