ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Internacional 02/11/2012

Obama torna enfortit després de l'huracà

R.hernandez / M.shear
3 min
A POCS DIES DE LES PRESIDENCIALS 1. El president Barack Obama en un míting a l'aeroport internacional d'Austin Straubel a Green Bay, Wisconsin.  2. El republicà Mitt Romney es dirigeix als seus votants en una fàbrica de Roanoke, Virgínia.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONEn un sorprenent anunci, l'alcalde de Nova York, Michael R. Bloomberg, va dir ahir que havia canviat la manera de veure la campanya presidencial i va anunciar el seu suport al president Obama.

Bloomberg, un polític independent que viu el seu tercer mandat, havia estat molt crític tant amb Obama com amb Mitt Romney, el rival republicà del president, dient que no havien afrontat els problemes nacionals. Ahir va anunciar, però, que els últims dies s'ha decidit per Obama com al millor candidat per fer front al canvi climàtic global, que, segons ell, va contribuir a generar la forta tempesta que s'ha cobrat la vida d'almenys 80 nord-americans i que ha causat danys per valor de milers de milions de dòlars.

"La devastació que l'huracà Sandy ha causat a Nova York i a gran part del nord-est ha posat en relleu els reptes de les presidencials", va escriure l'alcalde en un article d'opinió a Bloomberg View. "El nostre clima està canviant", va dir. "I si bé l'augment de fenòmens meteorològics extrems que hem viscut a Nova York pot o no ser resultat del canvi climàtic, el sol risc que pugui estar-hi relacionat hauria de ser prou per obligar tots els líders escollits a actuar immediatament".

L'anunci de Bloomberg és una altra mostra de la influència que l'huracà ha tingut sobre la cursa per la Casa Blanca i ha elevat a un nivell d'urgència un tema central en la campanya presidencial: el rol i la mida adequats del govern. Mentre l'Agència Federal de Gestió d'Emergències començava a treballar dilluns, Romney va veure's forçat a aclarir les declaracions que va fer l'any passat quan aparentment defensava transferir als estats part de la funció del govern federal en la resposta als desastres.

El suport de Bloomberg era del tot inesperat. Durant mesos les campanyes demòcrata i republicana buscaven l'afiliació de l'alcalde, en gran part perquè creuen que podria influir en els votants independents de tot el país. Però Bloomberg no oferia el seu suport a cap dels dos, en gran part perquè va anar-se frustrant amb el to i el contingut de la campanya. S'havia mostrat decebut amb la gestió d'Obama els últims anys i havia fet palesa la seva preocupació pel que descrivia com els canvis constants en les opinions de Romney.

Hores abans de l'anunci i posant fi a una interrupció imposada per l'huracà Sandy , les dues campanyes presidencials van tornar ahir a la vida amb els últims discursos i una onada de mítings al país mentre Romney s'afanya per intentar avançar Obama en les últimes cent hores abans dels comicis.

El president entra a la recta final amb un lleuger i constant avantatge sobre el seu rival republicà, segons les enquestes de la majoria dels deu estats on les campanyes estan lliurant batalles ferotges i cares amb anuncis a la televisió i un exèrcit de voluntaris lleials al partit.

Empat nacional

Però la crítica fulminant de Romney a l'administració econòmica d'Obama l'ha portat a un empat en les enquestes nacionals. Un sondeig del New York Times , la cadena CBS i la Universitat de Quinnipiac mostrava dimecres un empat, amb un 49% de partidaris demòcrates i un 47% de republicans. El marge d'error de la mostra era d'uns tres punts percentuals. Els republicans esperen que els atacs de Romney combinats amb una crida als votants moderats i independents l'ajudaran a superar el president.

Les dues parts s'estan preparant per rebre avui l'informe del govern federal sobre l'atur de l'octubre, una última peça econòmica que bé podria reforçar les acusacions de Romney a la "negligència fiscal" d'Obama o bé proporcionar més arguments al president, que defensa que l'economia nacional finalment pren una bona direcció.

Després d'evitar atacar Obama durant 72 hores a causa de la tempesta, Romney va entrar de nou a la palestra a Roanoke, Virgínia, burlant-se del president per haver proposat la creació d'un càrrec dedicat al desenvolupament empresarial.

"No crec que afegir un nou càrrec al seu gabinet l'ajudi a oferir milions de llocs de treball", va dir Romney a una multitud entusiasta. "No necessitem un secretari de negocis per entendre'ls. Necessitem un president que conegui el món empresarial, i jo ho faig". "Hem après alguna cosa del passat, hem vist el que han provocat les seves polítiques", va dir Romney a Virgínia. "L'única manera de tirar aquesta economia endavant és amb un canvi radical, un canvi real des del primer dia".

Els esforços de Romney per reivindicar un gir respecte d'Obama -que va arribar a la victòria el 2008 prometent un altre tipus de política- va provocar dures crítiques del president mentre començava el primer míting dels tres estats que va visitar ahir. Amb una jaqueta negra de la Força Aèria a Wisconsin, el president es va burlar de l'oferiment d'una nova direcció que va fer el republicà. "Diu que és el candidat del canvi", va dir el president després d'acusar Romney de continuar amb les polítiques que beneficiarien les grans empreses i els rics. "Deixa'm que et digui, Wisconsin, sabem quina cara té el canvi i el que ofereix el governador segur que no és cap canvi", va dir Obama.

stats