PRESIDENCIALS ALS EUA
Internacional 03/05/2012

Obama presumeix de la política exterior per tapar la crisi

Tocat per la situació econòmica i amb la reforma sanitària empantanada, el president nord-americà, Barack Obama, recorre a nous arguments. La política exterior és el seu millor tumfo en la campanya.

Núrria Ferragutcasas
2 min
Obama presumeix de la política exterior per tapar la crisi

WASHINGTONEl president Barack Obama va fer un viatge sorpresa a l'Afganistan dimarts a la nit per firmar un acord sobre el futur del país, en què "la guerra acaba i un nou capítol comença". El mandatari nord-americà es va reunir amb el seu homòleg afganès, Hamid Karzai, per posar les bases de la nova relació un cop les tropes dels Estats Units i dels seus aliats es retirin el 2014.

Un acte amb solemnitat i un discurs televisiu als seus conciutadans van servir a Obama per capitalitzar electoralment la seva última decisió en política exterior. El final de la guerra de l'Afganistan encara és lluny i incert però el president ho va voler presentar com un fet en un dia tan significatiu com el primer aniversari de la mort d'Ossama bin Laden a mans de les forces especials. Després d'una dècada de conflicte, Obama va dir que "tenim un camí clar per complir la nostra missió a l'Afganistan, mentre, alhora, ajusticiem Al-Qaida".

La recuperació econòmica és lenta i l'atur continua sent molt elevat. De fet, ahir es va saber que durant l'abril només s'haurien creat 119.000 nous llocs de treball en el sector privat. Una xifra bastant inferior als mesos anteriors que porta mals auguris. Obama no podrà presentar al novembre uns èxits econòmics significatius i necessitarà molt més si vol tornar a guanyar.

Les qüestions econòmiques dominaran el debat electoral dels pròxims mesos i, segurament, determinaran els resultats. Tot i així, Obama i el seu equip de campanya utilitzaran altres aspectes de la seva gestió, com les decisions en política exterior, per enaltir el seu mandat.

Aquest és el seu punt més fort, ja que una gran majoria dels seus conciutadans l'aproven. Barack Obama intentarà plantejar la seva campanya en l'àmbit internacional com una rectificació triomfant dels errors de George W. Bush. El president republicà va envair l'Iraq, en lloc de focalitzar la seva lluita contra l'organització terrorista Al-Qaida. Obama no es cansarà de dir que va posar fi a la guerra de l'Iraq, va reconduir la lluita contra el terrorisme i va acabar amb la vida del seu arxienemic, Ossama bin Laden.

La derrota d'Al-Qaida està "a l'abast", va afirmar Obama en el seu discurs des de l'Afganistan, en què va explicar alguns punts del pacte de cooperació entre els dos països. L'acord estableix una ajuda econòmica important per als pròxims deu anys i deixa oberta la possibilitat d'una presència militar estable dels Estats Units.

L'Iran, en el punt de mira

Així, en aquest capítol de política exterior, el seu rival, el republicà Mitt Romney, tindrà poc a dir, tot i que criticarà la política d'Obama amb l'Iran, que considera "tova" i "una amenaça" per al seu aliat, Israel, ja que Teheran podria aconseguir l'arma nuclear.

Malgrat tot, l'Afganistan és un polvorí i Obama no pot donar res per acabat. Poques hores després de la seva visita, tres atacs perpetrats pels talibans van matar set persones i tornaven a posar en relleu la inestabilitat del país.

stats